IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК договори ускорена доставка на 10 млн. дози ваксини на Pfizer/BionTech

Пропорционалното разпределение на ваксините на квотен принцип на база население да се приложи и за доставките, иска Борисов

12:56 | 16.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Европейската комисия и BioNTech-Pfizer постигнаха споразумение за ускорено предоставяне на 10 милиона дози от тяхната ваксина срещу коронавирус през второто тримесечие на тази година, съобщават от пресцентъра на Комисията.

„Тези ускорени 10 милиона дози ще помогнат за достигането на общо над 200 милиона дози BioNTech-Pfizer през второто тримесечие. Това е много добра новина. Тя дава възможност на държавите членки да маневрират и евентуално да запълнят недостига в доставките“, заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Тази доставка ваксини ще бъде преждевременно изтеглена от 100-те милиона дози, заложени като допълнителна възможност във втория договор с BioNTech-Pfizer и първоначално предвидени за третото и четвъртото тримесечие на 2021 г. 

Днешното предложение на Комисията трябва да бъде одобрено от държавите членки в рамките на Съвместния управителен комитет.

В световен мащаб се очаква Pfizer/BioNTech да произведе около 2 млрд. дози ваксини срещу коронавируса до края на 2021 година. Ваксината на двете компании е първата одобрена за използване в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

В момента Агенцията е дала разрешение за поставяне на общо четири ваксини срещу коронавируса - на Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen.

Пропорционалното разпределение на ваксините на квотен принцип на база население трябва да бъде приложено и за доставките, а не само за поръчаните количества". Това написа във Facebook премиерът Бойко Борисов. „Пандемията е достигнала до такъв етап, при който е от изключително значение държавите от ЕС да сме единни. Подкрепата е важна във всеки един момент", посочва премиерът.

Бойко Борисов ще участва днес в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша, както и на Хърватия - Андрей Пленкович, съобщиха по-рано днес от пресслужбата на кабинета. В рамките на събитието, което ще се проведе в австрийската столица Виена, шестимата лидери ще обсъдят своята позиция, чрез която призовават за дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу COVID-19 и за справедливото им разпределение въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още