IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политически лидери след вота: Правителство трябва да има*

Очертава се коалиция на протестните партии, заявиха от ГЕРБ в първите си коментари на резултатите от изборите

21:24 | 11.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лидерите на три от политическите партии, които според предварителните резултати влизат в 46-тото Народно събрание, са категорични, че трябва да се състави ново правителство.

Какъвто и да е резултатът от изборите, той за нас е постижение, опитите за изчегъртване очевидно са неуспешни, коментира Томислав Дончев (ГЕРБ) след първите изборни данни. Няма да предадем нито един честен български гражданин, ще продължим да работим в това, в което вярваме. Да бъдеш опозиция е честен и достоен начин да си отстояваш принципите, посочи той.

"Очертава се коалиция на протестните партии с ДПС или с БСП, очертава се правителство, което няма да носи политическа отговорност", заяви Тома Биков по време на брифинга на партията. "Не виждаме никакъв потенциал България да има успешно управление в следващите месеци, а може би и в следващите години", посочи още той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че ще изчакат окончателните резултати, за да направят по-конкретен коментар. По думите ѝ активността е безпрецедентно ниска и освен времето за почивка и лятото, има и други обективни причини. 

"Нямаше истински политически дебат в кампанията. ГЕРБ воюваха със служебния кабинет. Има такъв народ мълчаха. Това е и наказателен вот към всички нас, защото за три месеца два пъти предизвикваме парламентарни избори", посочи тя.

Следващият парламент започва с много ниска легитимност и това е притеснително за държавността, каза лидерът на БСП.

Според нея няма сериозна промяна от миналите избори. Дори и да има леки размествания, не се състоя протестната вълна и отново сме в изходна точка. Въпросът е защо трябваше да стигаме дотук, подчерта тя. "Партиите на протеста отново нямат мнозинство за сформиране на правителство и трябва да водят диалог с останалите партии", коментира тя.

"Правителство трябва да има, за да се решават належащите въпроси", категорична е Нинова. Що се отнася до БСП, Нинова посочи, че партията препотвърждава резултатите си от април, но са очаквали повече. Според нея времето между двата вота не е било достатъчно, за да се постигне повече, но лявото обединение ще продължи.

Тя подчерта, че нейната оставка като лидер на БСП не стои на дневен ред. Относно подкрепата за евентуално правителство на "Има такъв народ" Нинова посочи, че тя няма да бъде безусловна и ще се водят преговори по политики.

В социалната мрежа Facebook лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира: "Днес беше един хубав ден за българската демокрация, защото това бяха най-честните избори досега. И не заради резултата на "Има такъв народ", а заради новите изборни правила, които ограничиха максимално купения вот, корпоративния вот и манипулациите с "мъртвите души". Той ще направи официално изявление утре (12 юли) в ефира на собствената си телевизия 7/8.

Изборният резултат на „Демократична България“ се доближава до БСП, става претендент за третото място, което ни включва в политическите сили, които могат да очакват включване на мандат. Това коментира съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов минути след първите предварителни резултати.

Според него у нас започва да се оформя център-дясно формация, ориентирана към Европа.

Иванов е категоричен, че трябва да се намери диалог за формиране на кабинет.

Лидерът на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова коментира, че хората са проявили мъдрост и отговорност и сега е време политиците да преодолеят егото си и да съставят правителство, "за да се заемем с решаването на проблемите на обикновения човек". Време е дневният ред на хората да стане дневен ред на тези, които управляват. Това са стълбовете, които ще поставим като условие за подкрепа на следващ кабинет, посочи тя.

Разговорите за сформирането на правителство ще се водят публично и пред хората, никой не е съгласен да се правят кабинетни договорки, каза още тя.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта ниската избирателна активност вследствие на периода, в който се провеждат изборите – месец юли, от една страна, а от друга – машинното гласуване. „Според данните, които гледахме досега, се вижда, че ДПС запазва относителния си дял от общия брой гласували. Ниската избирателна активност явно тепърва ще се анализира, вкл. и от политическите партии. В този ред на мисли ниската избирателна активност, заедно и с ролята на служебния кабинет в избирателния процес, отделно ще ги анализираме и коментираме“, посочи той.

В последните 12 г. ДПС бяхме най-активните, които призовавахме за диалог и нормалност в политиката, коментира той. По думите му моделът „стани да седна“ не е реална промяна.

На въпрос дали ДПС са готови да преговарят с ГЕРБ или с „Има такъв народ“ Карадайъ отговори, че доколкото дали и кого ще подкрепи партията, ще има условия. ДПС няма да подкрепя безусловно, посочи той. Условието е възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията, което означава държавните органи и институции да съществуват съгласно законите на страната, в услуга на гражданите и на бизнес средата, а не да са бухалка срещу бизнеса и гражданите и партийни опоненти, коментира Карадайъ. Възстановяването на демокрацията не може да се случи с недемократични средства и инструменти, каза той.

Другото условие е да има ясна програма за ускорено икономическо развитие на страната на базата на приоритетите на Европейския съюз (ЕС).

За Делян Пеевски той посочи, че някои хора са се опитали да използват тази тема като инструмент, но той не мисли, че това е попречило или помогнало на партията за изборите.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира, че трябва да се изчакат реалните резултати. Екзитполовете показват, че обединението на патриотичните формации губи гласове в сравнение с предишните избори. Така, както е решил българският избирател, така ще се управлява държавата в следващите месеци. Пожелавам на новия парламент да намери отговорност и да поеме кураж, за да се направи правителство, което да направи бюджет за следващата година.

На въпрос дали коалицията е била грешка, той не даде отговор, а се прибра в централата на ВМРО.

* Допълнена информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Не виждам как ще има друго правителство освен служебно.Започна някакво национално политическо първенство по автоголове и изцепки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Правителство ще има със сигурност. Дали не става въпрос за парламент?. знаем нивото на журналистите, но все пак..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още