IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Слави Трифонов повежда във вота, според паралелното преброяване*

На кантар е и третото място, за което се борят БСП и Демократична България

22:37 | 11.07.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ излиза пред ГЕРБ-СДС при паралелното преброяване на Галъп.

„Има такъв народ“ получава 23,2% от гласовете, а ГЕРБ-СДС – 22,9%.

БСП печели 14,2% от гласовете, Демократична България – 13,2%, ДПС – 11,4%, а „Изправи се! Мутри вън!“ – 5,1%.

При такива резултати "Има такъв народ" и ГЕРБ заемат по 61 места в парламента, БСП - 38, "Демократична България" - 36, ДПС - 30, "Изправи се! Мутри вън!" - 14.

Патриотичните формации остават извън Народното събрание с малко под 4%.

В мандати това означава, че "Има такъв народ" получава 62 места в парламента, ГЕРБ-СДС - 61, БСП - 38, Демократична България - 35, ДПС - 30, "Изправи се! Мутри вън!" - 14.

Данните на „Маркет Линкс“ при паралелното преброяване показват, че "Има такъв народ" печели 22.8 на сто от гласовете, "ГЕРБ-СДС" - 22.5 на сто, ДПС - 11.5 на сто, "Изправи се!Мутри вън!" - 5.2 на сто.

Според „Маркет Линкс“ "Демократична България" изпреварва коалиция "БСП за България" , като взима 13,4% от гласовете спрещу 12,9%.

Според Алфа Рисърч "Има такъв народ" получава 23,9% от гласовете, а ГЕРБ-СДС - 23,4%.

Данните на социологическата агенция поставят БСП на трето място с 13,1%, следвана тясно от Демократична България с 12,8%.  На практика разликата между депутатите на първата и втората и третата и четвъртата партия излиза по 1 депутат.

ДПС е пета политическа сила, според Алфа Рисърч, с 11,3%, а "Изправи се! Мутри вън!" взима 5% от гласовете.

Политологът от Галъп Първан Симеонов коментира пред БНТ, че има три основни причини за ниската избирателна активност и резултата - превенцията на зависимите вотове, летният сезон, част от хората не са намерили смисъл да гласуват.

Според "Тренд" "Има такъв народ" ще има 65 народни представители в новото Народно събрание, а коалицията "ГЕРБ-СДС" ще е с 63-има депутати. Коалицията "БСП за България" ще е с 37 народни представители, "Демократична България" ще има 31 депутати, ДПС - 30, а коалицията "Изправи се! Мутри, вън!" ще е с 14 народни представители, според 100-процентното паралелно преброяване.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Аз не искам революция, не съм сигурен че дори ти знаеш за какво говориш но определено не за желани неща. Революция има когато насилствено се свали една власт за да се наложи нова система на управление. Аз съм доволен от демокрацията, ти ако желаеш да я смениш насилтвено с диктатура или монархия предполагам ще трябва да огранизираш движението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Наивници сме си. И(***) Т(такива) Н(аивници). Какво ще стане ли? Народът някога го е казал - преоблякъл се Илия, погледнал се - се в тия. Ще се върнат всякакви личности, извадени от нафталина и след няколко години (или дори месеци) ще трябва отново да се борим да ги свалим от власт. За съжаление така и не се появи силна група от обществото ни, която да притежава необходимите познания за това как се водят държавните дела и която по естеството на своя собствен интерес да е заинтересована да се осъществят неоходимите в интерес на всички промени в начина им на водене тук вътре и навън в отношенията ни с другите страни. Накратко - революцията не се състоя, защото ги нямаше движещите сили. Просто се случи поредното преобръщане на все същите сили в сянка, които ще сложат нови лица с нови обещания към наивниците, за да продължат по стария начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Добро утро, Чалгария :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още