IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да не спират плановите операции в пандемията препоръча здравният министър

Настаняването в болница ще бъде само за наистина нуждаещи се пациенти, а останалите ще получават доболнична помощ и ще се лекуват вкъщи

18:59 | 17.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Министерство на здравеопазването</em></p>

Снимка: Министерство на здравеопазването

Препоръка да не бъдат спирани плановите операции по време на пандемията отправи здравният министър Стойчо Кацаров по време на среща с ръководствата на болничните асоциации. 

На срещата бяха набелязани мерки за справяне с растящата заболеваемост от коронавирус, в това число необходими лекарствени продукти за лечение на вируса.

Настаняването в болница ще бъде само за наистина нуждаещи се пациенти, а останалите ще получават доболнична помощ и ще се лекуват вкъщи, заяви заместник-здравният министър Димитър Петров, цитиран в прессъобщение на МЗ.

По време на срещата министър Кацаров посочи, че се водят разговори за увеличаване на цената на клиничната пътека за лечение на COVID-19, както и че Министерството на здравеопазването предлага пакет за диагностика и лечение на пациенти с  COVID-19  в амбулаторни условия.

Освен това, за да бъде облекчена работата на лечебните заведения и към тях да се насочват само пациенти, които трябва да бъдат лекувани в болнични условия, центровете за спешна медицинска помощ ще получат критерии, на база на които да преценяват дали пациентът има нужда от хоспитализация или може да се лекува в извънболничната помощ.

По-рано днес министерството излезе с доклад, според който са нужни допълнително над 214 млн. лв. в бюджета за тази година, за да се справят с четвъртата вълна на вируса. Трябва да се поръчат още 15 хиляди флакона от препарата Remdesiver, които ще стигнат до края на септември.

От  януари до края на юли тази година пък в борбата с Covid са изразходвани над 442 млн. лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още