IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите записва силни ръстове през второто тримесечие

Значителен тласък на оборотите дават дейностите по производството на филми и телевизионни предавания и туроператорската дейност

13:03 | 24.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Индексите на оборота в услугите в България се движат нагоре в почти всички сектори през второто тримесечие на 2021 г., както на годишна, така и на тримесечна база.

Ръстовете на годишна база се дължат на динамиката при транспортните и пощенските услуги и складирането, както и при далекосъобщенията. Силен тласък на оборотите дават и дейностите по производството на филми и телевизионни предавания, туроператорската дейност и тези, свързани с пътувания и резервации. Спадовете в оборотите идват от понижението при въздушния транспорт.

Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), базирани на информацията за дейностите, обхванати в „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ и в сектора „Други бизнес услуги“.

Тримесечни изменения

По предварителни данни през второто тримесечие на 2021 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 0,9% спрямо първото тримесечие на 2021 година. Ръст се наблюдава при повечето дейности, като той е най-голям при „Въздушен транспорт“ - със 17%, и „Воден транспорт“ - с 11,4%. Намаление е регистрирано при „Пощенски и куриерски услуги“ (1,7%).

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 4,7% спрямо първото тримесечие на 2021 година. Най-съществено увеличение е отчетено при „Издателска дейност“ (10,7%) и „Информационни услуги“ (8,8%). Намаление се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ - с 3,5%.

При другите бизнес услуги най-голям ръст спрямо предходното тримесечие е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - с 18,6%, и „Рекламна дейност и проучване на пазари“ - с 16,2%. Понижение е регистрирано при „Дейности по охрана и разследване“ - с 0,3%.

Годишни изменения

През второто тримесечие на 2021 г. общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 26,4% над равнището на същото тримесечие на 2020 г. Най-голям ръст е отчетен при „Воден транспорт“ - с 41,1%, и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - с 37,5%. Намаление се наблюдава при „Въздушен транспорт“ - с 1,8%.

Изменение на индекса на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ на годишна база

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е с 25,8% по-висок през второто тримесечие на 2021 г. в сравнение със същото тримесечие на 2020 г. Най-значителен ръст се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ - с 81,1%, и „Радио- и телевизионна дейност“ - с 38,1%.

При „Други бизнес услуги“ най-голям ръст спрямо второто тримесечие на 2020 г. е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - близо шест пъти, „Рекламна дейност и проучване на пазари“ - с 53%, и „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 43 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още