IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-скъпият ток повиши производствените цени с 20% през септември

Данните на НСИ потвърждават прогнозите за ускоряваща се инфлация през следващите месеци

14:04 | 29.10.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По-високата цена на тока вдигна производствените цени през септември с 20% в сравнение със същия период на миналата година. На месечна база поскъпването е с 2,4%. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ) за миналия месец.

Тези данни потвърждават прогнозите за нарастваща инфлация през следващите месеци.

Най-голям ръст на цените, в сравнение с година по-рано, НСИ регистрира при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 39,5%, в преработващата промишленост увеличението е с 14,5%, а в добивната промишленост – със 7,2%.

Годишна промяна

По-значителен ръст в преработващата промишленост има при производството на основни метали – с 42%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 17,4%, производството на химични продукти - с 16,3%.

Намаление на цените статистиката наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 0,4%.

                       Общ индекс на цените на производител в промишлеността (2015 = 100)

Месечни изменения

През септември най-голямо повишение в производствените цени в сравнение с август има при разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 7,4%, в преработващата промишленост ръстът е с 0,7%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление с 1,5%.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 1,7%, и при производството на основни метали – с 1,2%.

Понижение на цените НСИ констатира при производството на превозни средства, без автомобили – с 0,3%, както и при производството на облекло – с 0,1%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през миналия месец се увеличава с 3,1% спрямо август. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 7,2%, в преработващата промишленост – с 0,5%, и в добивната промишленост – с 0,1%.

От данните на статистиката се разбира, че по-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост има при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 2%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 1,4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 1,2%.

Намаление се наблюдава при производството на основни метали – с 1,3%, както и при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 0,1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември за една година расте с 20,3%. Най-голямо е повишението на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 34,8%, в добивната промишленост - с 16,7%, и в преработващата промишленост - с 11,8%.

Спрямо септември съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали – с 41,2%, производството на химични продукти – с 28,8%, производството на електрически съоръжения – с 11,3%, производството на изделия от каучук и пластмаси и производството на метални изделия, без машини и оборудване – по 9,9%.

Намаление на цените НСИ отчита при обработката на кожи; производство на изделия от обработени кожи без косъм – с 0,3%.

                      Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2015 = 100)

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през септември нараства с 1,2% спрямо август. В сравнение с година по-рано регистрираният ръст е 19,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още