IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Има риск подвижните избирателни секции да не бъдат достатъчни

Всички изолирани или карантинирани по-скоро да подадат заявленията си за гласуване с подвижна урна, призова Цветозар Томов

10:25 | 03.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Възможно е подвижните избирателни секции за изборите на 14 ноември да не бъдат достатъчни. Това коментира пред bTV говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

„При нарастващия брой болни от коронавирус в последните дни може да се стигне до липса на капацитет за подвижни избирателни секции“, каза той, но подчерта, че никой не бива да бъде лишен от правото си на глас и призова всички изолирани или карантинирани по-скоро да подадат заявленията си за гласуване с подвижна урна.

Нека го направят, "за да можем да се изправим пред проблема, ако има такъв, и да търсим как да го решим. Тези секции се съставят от кметовете по общини. Не са възниквали досега затруднения с липса за капацитет за разкриване на подвижни секции и ако комисията се изправи пред подобен проблем - трябва да търсим алтернативно решение“, коментира Томов.

Той предупреди, че изборите 2 в 1 вероятно ще протичат по-бавно, а предвид пандемията и това, че се пада трети поред вот за годината, активността е трудно да бъде прогнозирана. 

Относно броенето на всяка разписка от машината за гласуване Томов заяви, че това не е добра идея. По думите му е необходима добра извадка, че всичко работи добре. „В противен случай ликвидираме едно от най-съществените преимущества на машинното гласуване - възможността да се ликвидира субективния фактор при броенето“, каза говорителят на ЦИК.

Той обясни и че досега не е имало регистрирано разминаване между ръчно броене и машинно, както и че в Избирателния кодекс е записано, че официалният документ е машинният протокол.

Днес се очаква Върховният административен съд (ВАС) да се произнесе по решението на Централната избирателна комисия, с което се прие разписките от машинното гласуване от всички около 12 хил. избирателни секции да се преброяват ръчно. То беше гласувано от изборния орган в петък, а в понеделник три политически сили внесоха жалби във върховния съд, с които поискаха това решение да бъде отменено.

За ръчно броене на всички разписки настояваха още на предходния вот от ГЕРБ. Според тях само така може да се гарантира честността на изборите.

Президентът Румен Радев също настояваше за контролно броене на разписките от машинното гласуване на вота на 4 април, което бе по желание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още