IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно у нас забавят възходящия си тренд и през октомври

На годишна база оборотите в търговията на дребно растат със 7,6%, подкрепени от реализация на нехранителни стоки

14:35 | 10.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/ Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/ Bloomberg

Оборотите в търговията на дребно (без автомобили и мотоциклети) в България забавят ръста си и през октомври, показват предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Данните за годишните изменения през октомври показват, че оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е със 7,6% над равнището на октомври 2020 година при ръст от 8,4% през септември, 12% през август и 20,2% през юли.

На месечна база оборотите на търговците през октомври се увеличават с 0,6%, колкото беше ръстът и през септември. Преди това през летните месеци статистиката регистрира спадове – през август с 1,4%, а през юли – с  1,2%.
 

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“
(2015 = 100)

Месечни изменения

През октомври НСИ наблюдава най-голямо увеличение на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,9%), следвано от търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1,2%), докато при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетено намаление с (0,2%).

Намаление на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2,8%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1,7%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 0,8%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0,3%.

Увеличение е отчетено при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2%. 

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“
спрямо предходния месец (Сезонно изгладени)

Годишни изменения

През октомври, на годишна база, голямо увеличение НСИ отчита на оборота при всички големи групи: търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (по 7,6%) и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (със 7%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-значителен ръст е регистриран при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 31,3%.
Понижение се наблюдава при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9,1%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 8,2%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“
спрямо съответния месец на предходната година (Календарно изгладени)

 

Последна актуализация: 06:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още