IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Иванов: Няма да има шоково поскъпване на хранителните продукти

В момент на засилено търсене има неочаквано успокояване на пазара, твърди председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища

11:23 | 03.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма да има шоково поскъпване, заяви председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов, цитиран от БГНЕС.

От началото на декември до средата на месеца имаше напрежение. В момента, покрай празниците, е спокойно на пазара, което е много интересно, защото въпреки че това е момент на засилено търсене, ние наблюдаваме успокояване на пазара, но това е следствие на свърхнатоварването, коментира той.

Само за последния месец е отбелязан доста сериозен темп и ръст, като най-засегнати са стоките, пряко свързани с цената на тока - това е преработвателният сектор, главно месопреработването и млекопреработването, поясни Иванов пред БНТ.

"При кашкавала вече имаме 21-22 % разлика спрямо миналата година, при сиренето е 25 %. Захарта поскъпна с 20 процента, което е следствие от поскъпването ѝ на световния пазар", обясни Иванов и добави, че поскъпване има и при сухите и меки колбаси, но не и при месото.

По думите му цената на олиото се е покачила едва с 10 стотинки в номинал вследствие на енергийната криза.

"Основната причина за този темп, който наблюдаваме, е кризата в енергийния пазар - най-вече пазара на ток и неговата нестабилност и непредвидимост. Към момента ние се радваме на една устойчива, постоянна тенденция. Тенденцията към покачване е доста слаба като темп, което се дължи на висококонкурентния пазар - трудно ще видим шоково изменения в цени, даже няма да ги видим", подчерта Владимир Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Владимир Иванов: Няма да има шоково поскъпване на хранителните продукти >> То жабата не я варят шокова, а полека. Току виж изскочила от тенджерата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още