IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР подготвя нов продукт, насочен към туристическия сектор

Ръст от 5% за българската икономика е напълно възможен, коментира министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер

14:51 | 03.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Зара Русева/БГНЕС</em></p>

Снимка: Зара Русева/БГНЕС

Утре Българската банка за развитие (ББР) ще обяви нов продукт, насочен към туристическия сектор, заяви пред БНР министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

"Новият пакет ще бъде предназначен за този затруднен сектор. С банката работим активно за създаване на подобни продукти и в сектор на земеделието и в още някои отрасъла, с което се надяваме, да можем да зарадваме българската икономика в близките седмици", допълва той.

Междувременно Българската банка за развитие и Министерството на туризма обявиха, че на 4 януари планират да подпишат Меморандум за сътрудничество. Предвижда се подкрепа за компаниите в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, а ББР ще представи новата си кредитна програма, насочена към сектора.

За тази година за България е постижим икономически растеж от 5%, коментира още Лорер.

По думите му това е постижимо, ако в страната няма корупция и държавата не пречи на бизнеса, а му съдейства. Според Лорер България не трябва да гледа по-далече от Румъния, за да види успешен пример за това как могат да се постигнат „дори нива от 7%, когато цялата администрация работи заедно“ за постигането на целта.

"Трудната бюрократична обстановка и корупцията на различни нива в администрацията предполагат затруднен режим на инвестиране в България. Докато не променим регулаторната си рамка, която позволява да се създава и оперира чист бизнес, който да работи в предвидима среда, това няма да се промени. Смятаме, че през новата година тази нова стратегия ще започне да носи своите плодове", коментира още Лорер.

Той смята, че повишената инвеститорска активност ще стимулира и държавата да оправя локалните пътища, така че предприятията да могат да работят по-добре.

"Всяка следваща седмица работа на това правителство ще добавя нови неща в новия разказ за България. Министерството на иновациите и растежа, по-специално Българската агенция за инвестиции ще бъдат острието на копието в този разказ по цял свят в какво се превръща България", допълва министърът на иновациите и растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Lookingfor
преди 2 години
ББР трябва да започне реално да работи. От месец Май, когато Кирил Петков сложи своите хора за ръководство на банката, до сега, са предоставени само 3 (три) директни кредита, а банката насочва цялата си енергия да се оправдава за хонорарите по договори с адвокати (включително с настоящия говорител на Министерски съвет - Лена Бориславова и с председателя на Народното събрание - Никола Минчев), с размера на заплатите на ръководството си и с новите си продукти, към които до сега очевидно няма интерес от клиентите или няма желание/възможност за тяхното предоставяне от самата банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още