IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на зеленчуци се срина до 4,1% от аграрната продукция през 2021 г.

Най-силно намалява продукцията от домати и пипер

10:12 | 05.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Делът на българското зеленчукопроизводство в растениевъдната продукция за 2021 г. слиза на едни от най-ниските си нива до 4,6%, докато през 2020 г. този дял е възлизал на 7,1%, съобщи Центърът за икономически изследвания в селското стопанство – CAPA в ежемесечния си бюлетин.

Делът на зеленчукопроизводството в брутната селскостопанска продукция заедно с картофите през 2021 г. достига 4,1%, като за сравнение между 2011-2015 година този процент е бил по-нисък. 

По предварителни данни на НСИ производството на домати дори може да спадне под 100 хил. т. за годината.

САРА понижава прогнозата си за производството на пипер до 50 хил.т. Това равнище е подобно на реколтата от 2020 г., когато производството е 51 хил.т., едно от най-ниските нива за последните 10 години.

В последващите предвиждания за производството на краставици през 2021 г. анализаторите запазват очакванията си за обеми от 43 хил. т за оранжерийно производство и 9 хил. т за отглеждане на открито. Общото производство на краставици се изчислява да е на нива от 52 хил.т.

Цените на едро през декември се покачват най-рязко при краставиците с около 39% на месечна база. Слабото предлагане е основната причина за това, като най-високите цени на зеленчука обичайно са през януари и февруари.

Цените на дребно остават в рамките на средните за сезона.

Ситуацията в Европа

Все повече оранжерийни производители от Европа ограничават производството си, като особено това се вижда при доматите. Растящите разходи за отопление и конкурентните цени от Турция и Мароко, особено след девалвацията на турската лира, застрашават рентабилността на сектора.

Друг проблем са доставките, като разходите за транспорт се увеличават поради свиване на превозните услуги.

Едно година след излизането на Великобритания от ЕС предизвикателствата са свързани с недостига на работна ръка по цялата хранителна верига, затруднения в доставките заради високата зависимост от вноса на пресни плодове и зеленчуци от ЕС и неразработени алтернативни канали за доставка, което най-силно се отразява на потребителите. 

Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още