IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даренията на храни намаляват заради кризите, а нуждаещите са все повече

През миналата година постъпилата храна от хранителната индустрия е на стойност почти 1,5 млн. лева, посочи Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ

15:49 | 10.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, БТА</em></p>

Снимка: Архив, БТА

Вече има тенденция за намаляване на даренията хранителни продукти и тя се наблюдава още от миналата година. Това заяви в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка.

„Трудностите, които бизнесът среща с растящите цени на електроенергия, основни суровини и ресурси, ограничи възможностите му да полага усилия за даряване. Даренията, които получава нашата организация, са от компании, които са производители, преработватели или търговци на храна“, посочи Миланова.

Според изпълнителния директор на Българска хранителна банка вече влизаме в нова криза, преди да сме излезли от предишната, а това води до нарастване на нуждата от храна и сред българското население.

„До нас достигат запитвания за хранително подпомагане все по-често от все повече организации, от малки до големи населени места. За момента се грижим ежеседмично за осем хиляди души, а над 20 души сме подкрепили на годишна база“, разкри Цанка Миланова.

Тя напомни, че Българска хранителна банка е организация, която винаги разполага с резерв от храни, за да е в състояние бързо и навреме да реагира при нужда. „Това сме правили и при наводнения и други кризисни ситуации“, посочи Миланова и коментира, че сегашната ситуация с украинските бежанци не е по-различна като организация.

През миналата година постъпилата храна от хранителната индустрия е на стойност почти 1,5 милиона лева. „Това означава, че за над 60-те организации, с които сме работили, това е спестен ресурс, предоставен в натура, във вид на храна. За тези, които получават финансиране от държавата, това означава спестен ресурс за услуги, които ще могат да бъдат доставени до повече хора“, коментира Миланова.

Българска хранителна банка обаче отправя спешен апел към регулярните си дарители за осигуряване на по-големи количества храна, за да гарантира доставките за по-дълъг период от време.

Какво е нивото на доброволческа култура в България? Кога ще има единна система за реакция, която да осигури по-добра координация, навременна информация и единна база данни? Как Българска хранителна банка организира кампанията „Килограм доброта” на 26 и 27 март в София в подкрепа на бежанците от Украйна?

Още за кампанията и кои са предстоящите инициативи на БХБ може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
напротив, купуването на индулгенция също трябва да се облага с ДДС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Лошо е че дори и да дариш олио ти пак плащаш 5лв - печалба на търговец, ДДС и прочие ако си частно лице. Как да има дарения, като половината пари отиват за печалба на някого или държавата вместо при човека. Трябва контрол разбира се, но е хубаво дистрибуторите на дарения отчитайки се на кой и какво са дали да се отчитат и от кой и какво са взели за да може да се намали данъчната тежест за дарителите физически лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още