IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът нареди да бъдат върнати джиповете на строителя на "Турски поток"

Четири джипа са предоставили от "Аркад" на Министерството на околната среда и водите

18:06 | 18.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на екологията Борислав Сандов е наредил разследване и връщане на джиповете, предоставени на държавни институции от "Аркад" - компанията строител на газопровода "Турски поток" през територията на България.

Един от тези джипове беше открит от разследващите при обиските вчера в дома на бившата шефка на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова. Пред bTV тази сутрин съпругът на Арнаудова Делян Димитров призна, че като член на Управителния съвет на "Булгартрансгаз" той е управлявал такъв джип като служебен автомобил.

"Когато свърши проектът, дадоха ни да ползваме техни коли, които са на лизинг... Дадоха и на министерството на екологията и на агенцията по горите", заяви Димитров.

В публикация във Facebook Сандов посочва, че джиповете от "Аркад" към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са се оказали четири. Те са предоставени за ползване до края на 2022 г. с договори, подписани от предишния министър на екологията Емил Димитров, който дори е ползвал лично един от тях.

Сандов уточнява, че е наредил джиповете веднага да бъдат върнати на "Аркад" и ще поиска допълнителни проверки към различни институции за установяване на конфликт на интереси, корупция и свързани лица, когато се върне от Брюксел.

Екоминистърът предоставя и подробна информация, която е получил тази сутрин.

На 10 февруари 2021 г. са били сключени три договора между "Аркад" и трите Дирекции на Национални паркове за предоставяне на право на ползване на четири автомобила (три пикапа Ford Ranger и един джип Land Rover), като на ДНП Централен Балкан са предоставени два автомобила.

Единият от тях още същия ден е бил предоставен от ДНП Централен Балкан на Националната служба за охрана (НСО) за безвъзмездно ползване, включително от Емил Димитров.

На 20 октомври 2021 г. джипът е върнат в ДНП Централен Балкан от НСО, а на 22 октомври тогавашният служебен екоминистър Асен Личев възлага на служител на МОСВ да приеме от ДНП Централен Балкан същия джип. Този джип действително се оказа в момента в МОСВ, макар да не се ползва от никого, посочва Сандов.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още