IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

27% от нефинансовите предприятия у нас са с намалени продажби през февруари

33% от фирмите в сектор „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ отчитат спад

18:07 | 25.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Vanden Wijngaert Bloomberg</em></p>

Снимка: Vanden Wijngaert Bloomberg

През февруари 27% от нефинансовите предприятия посочват, че са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с предходния месец. При 54% няма промяна, а 17% са регистрирали увеличение на постъпленията, показват данни на Националния статистически институт, публикувани днес.

Година по-рано, през февруари 2021 г., намаление в приходите от продажби спрямо предходния месец са посочили 34% от нефинансовите предприятия, 47% не са отчели промяна, а 17% са регистрирали увеличение.

По икономически дейности през февруари т.г. 33% от предприятията в дейност „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, следвани от предприятията в „Строителство“ с 30% и „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ с близо 30 на сто.

Изменение в приходите от продажби на стоки или услуги на нефинансовите предприятия през февруари 2022 г. спрямо предходния месец по икономически дейности

По отношение на наетия персонал 10% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на „платен отпуск“ (при 13% за февруари 2021 г.). Следват „дистанционна форма на работа“ - 10% (при 13,2% за февруари 2021 г.), и „неплатен отпуск“ – 7,6% (при 13,5% за февруари 2021 г.).

Към наемане на нов персонал през февруари са пристъпили 5,5% от нефинансовите предприятия (при 7% за февруари 2021 г.) 

За следващия месец 95% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 2,3% очакват да преустановят временно дейността си, а 1,6% ще прекратят дейността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Има нещо друго ,което е странно След налагането на санкциите се оказа че от "бедна "Русия зависи и горива и храна и туризъм и едва ли не всичко Ако бяхме наложили санкции на "богатите" САЩ ,какво щеше да стане Като гледам ,най много да не можем да гледаме СНН ,нито щяхме да имаме проблем с горивата нито с храната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още