IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири експортно ориентирани компании инвестират над 30 млн. лева в нови проекти

Нови производствени линии на “Ролпласт”, „Марели Системс“, „Смарт Органик“ и „Шипка 99“ ще разкрият 170 нови работни места

14:56 | 21.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Министерство на иновациите и растежа&nbsp;</em></p>

Снимка: Министерство на иновациите и растежа 

Четири експортно ориентирани компании получиха сертификати, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) за вложени средства в проекти за над 30,5 млн. лева, с които ще се разкрият 170 нови работни места. Два от насърчените проекти са клас А – на “Ролпласт” и „Марели Системс“, а другите два са клас Б – на „Смарт Органик“ и „Шипка 99“. Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер връчи сертификатите и съобщи, че два от проектите са в общини с безработица над средната за страната.

„В процес на сертифициране до седмици са още пет проекта с общ размер на инвестициите 101 млн. лв., които ще разкрият нови 1200 работни места", каза Лорер, цитиран от пресцентъра на ведомството си.

„Ролпласт Груп“ АД получи сертификат клас А за инвестиционния проект „Разширяване на производствената база 2021-2022“, гр. Костинброд и гр. София. Инвестицията е на стойност 18,2 млн. лв. и предвижда разкриване на 30 нови работни места.

Сертификат за инвестиция клас А взема също „Марели Системс“ ЕООД за инвестиционния проект „Увеличаване на обема на производство на камини, разширяване на производствената гама чрез започване на производство на термопомпи въздух-вода за отопление и охлаждане и конвектори за отопление и охлаждане“, гр. Симитли. Проектът е на стойност 5,059 млн. лева и предвижда разкриването на 115 нови работни места.

Сертификат за инвестиция клас Б беше връчен на фирма „Смарт Органик“ АД за инвестиционния проект „Производствено-складова база за био храни“, община Божурище. Размерът на инвестицията възлиза на 5 млн. лева и ще бъдат разкрити 15 нови работни места.

„Шипка 99“ АД получи сертификат за инвестиция клас Б за инвестиционния проект „Модернизиране на предприятието чрез инвестиции в оборудване за пакетиране и опаковка на произвежданите продукти и допълнително производствено оборудване“, гр. Първомай. Размерът на инвестицията е над 2,172 млн. лева и ще бъдат разкрити десет нови работни места.

Даниел Лорер съобщи, че активната работа по привличане на инвестиции в България от началото на годината е довела до повишаване на интереса на компании към страната ни. Министърът цитира предварителните данни на БНБ, според които чуждестранните инвестиции в България са се увеличили двойно през първите два месеца на настоящата година спрямо същия период на предходната.

Лорер посочи, че инвестициите в страната не са само по линия на сертифицираните проекти. „В резултат на диалога с инвеститори през последните месеци имаме обявени намерения за разширение на производството и изграждане на нови заводи от компании в България на стойност близо 250 млн. лв. Те са в областта на автомобилостроенето, мебелната и текстилната промишленост“, допълни той.

Новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов коментира, че България има възможност да ускори процеса по привличане на инвестиции. „Имаме целенасочена програма с приоритетни сектори с висока добавена стойност за следващите 18 месеца. Идеята е ние проактивно да се срещнем с потенциалните инвеститори, да разясним предимствата за тях да бъдат в България".

Той подчерта, че от агенцията ще помагат за развитието на локалните компании, които по думите му в момента са движещ фактор в икономиката. „Целим създаване на синергия между компаниите, които оперират у нас и такива, които тепърва целят на навлязат“, каза Богданов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още