IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Евроинтеграция на Северна Македония да се гради на реални резултати

България е отворена за диалог, каза президентът в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

20:24 | 13.06.22 г. 2
<p>
	Президентът Румен Радев.&nbsp;<em>Снимка: Зара Русева, БГНЕС</em></p>

Президентът Румен Радев. Снимка: Зара Русева, БГНЕС

Интеграцията на Република Северна Македония в ЕС трябва да бъде устойчив и необратим процес и да се гради на реални резултати в изпълнение на критериите за членство. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Държавният глава подчерта, че изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС, предоставянето на конституционни гаранции за спазването на правата на македонските българи от страна на РСМ, изкореняването на езика на омразата към България и българите и опазването на българското културно-историческо наследство в югозападната ни съседка са необходими стъпки по нейния път към Обединена Европа.



България е открита за диалог и очаква конкретни резултати, които няма как да бъдат отчетени в оставащите дни до предстоящото този месец заседание на Европейския съвет, отбеляза още президентът. Румен Радев оцени високо все по-доброто разбиране на българската позиция в рамките на Европейския съюз и открои необходимостта от изработването на ясни механизми и измерими критерии, които да отчитат реалния напредък на югозападната ни съседка в процеса на европейска интеграция и да отстояват демократичните норми и принципите на ЕС.

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор, посветен на европейската перспектива на Република Северна Македония и с федералния министър по европейските и международните въпроси на Република Австрия Александер Шаленберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
това е целта.. да си мислиш че е така! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
melon
преди 1 година
Леле, тези се счупиха да натискат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още