IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите ще получават 0,25 лв. отстъпка на литър бензин, дизел и пропан-бутан

Бюджетният ефект за 2022 г. е загуба в размер на 150 млн. лв.

19:25 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене крайните потребители на горива да получават отстъпка от 25 стотинки на литър бензин, дизел и пропан-бутан.

"Компенсиране на крайни потребители на горива - физически лица, които ползват за собствени нужди бензин и газьол (дизел), без добавки втечнен нефтен газ (LPG или пропан-бутан) и природен газ (метан). Предвижда се компенсиране на физическите лица, крайни потребители на горива, с 0,25 лв. на литър. Бюджетният ефект за 2022 г. е загуба в размер на 150 млн. лв.", приеха депутатите на бюджетната комисия. 

В същото време комисията прие предложението на Любомир Каримански от ПП "Има такъв народ" Министерски съвет да предприеме действия за увеличаване на капитала на "Фонд ФЛАГ" ЕАД, София - държавно дружество със 100 процента държавна собственост на капитала от системата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, с парична вноска в размер на 50 000 000 лв.

Увеличаването на капитала ще се извърши чрез издаване на нови акции. Увеличаването на капитала на "ФЛАГ" ЕАД ще позволи  осигуряването на необходимия допълнителен привлечен финансов ресурс от Европейската инвестиционна банка. Капиталът ще бъде увеличен чрез издаване и записване на 50 000  нови налични поименни акции с номинална стойност от 1 000 лв. за всяка една акция и при емисионна стойност от 1000 лв. за всяка една акция.

Предложението не оказва влияние върху Държавния бюджет, посочват вносителите на това предложение. Сред мотивите за това предложение се изтъква това, че "Фонд ФЛАГ" ЕАД, София може да играе съществена роля не само за осигуряване на мостово финансиране и съфинансиране на проекти, но и за осъществяване на стратегическите реформи, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

Министърът на финансите Асен Василев посочи, че освен фонд ФЛАГ подобен тип финансиране за увеличение на капитала има и от "Български пощи" - за 45 млн. лв., и попита дали депутатите не искат да припознаят това предложение, както това стана, но с добавката, по инициатива на Василев, при спазване на законодателството в областта на държавни помощи.

Последна актуализация: 19:20 | 28.06.22 г.
Още от Икономика и политика виж още
Специални проекти виж още

Коментари

Добави коментар
Финанси виж още