IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Лорер: Невъзможно е в сегашния парламент да бъде намерено мнозинство

Министърът на иновациите и растежа в оставка изрази скептицизъм относно супена на третия мандат за съставяне на нов кабинет

22:20 | 08.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Невъзможно е в момента в българския парламент, какъвто е сега, да бъде намерено мнозинство, заяви пред БНТ министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер

"Скептични сме, че третият мандат ще има успех. Задачата е на президента, който има отговорния избор да избере кой ще бъде третият мандатоносител. Очевидно за втория мандат не говорим, защото никой не иска да работи с ГЕРБ. В българския парламент не се намериха достатъчно смели депутати", посочи Лорер. "Ако третият мандат покаже една програма, която защитава интереса на България, "Продължаваме промяната" ще се отзове", допълни той.

Според Лорер е важно, че реформата за КПКОНПИ, антикорупционната комисия и Законът за обществените поръчки са неделима част от реформите за плана за тази година.

"Цената на бензина е фалшива теза, с която много се спекулира - бензинът е оръжие на геополитическа война", добави министърът в оставка.

По думите му „газ има и сега, ще има есента и зимата, както и следващата зима“.

"Азерският газ, заедно с американския и още източници на газ, най-после ще започне да влиза в България", изтъкна още Лорер.

От своя страна Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка, заяви, че „Има такъв народ“ (ИТН) ще действат конструктивно за третия мандат и няма да поставят „нито едно изключващо предварително условие и нито една червена линия“.

„Не поставяме като условие отсъствието на Кирил Петков и Асен Василев, трябва да се седне на масата и да се разговаря сериозно“, подчерта Караджов.

По думите му МРРБ е единственото министерство, в което няма корупция.

"Няма нито една проведена обществена поръчка, нито един сключен договор, няма нито едно плащане извън решенията на Народното събрание до стотинка", допълни Гроздан Караджов.

Според него правителството е паднало заради неумението на "Продължаваме промяната" (ПП) да управлява с консенсус, да води коалиционни разговори и да достига до решения.

"Не може да се управлява с ултиматуми и лозунги, не може всеки, който не е съгласен с ПП, да бъде наричан мафия. Съдбата на ИТН ще я решат избирателите. Продължаваме да носим ангажиментите си към коалиционното споразумение. Обвиненията, които ни се хвърлиха и върху мен, са лъжи", добави Караджов.

В същото време Делян Добрев, депутат от „ГЕРБ-СДС“, заяви пред БНТ, че трябва да се проведат избори по най-бързия начин, защото „държавата се намира в хаос“.

"В момента, в който президентът ни връчи мандат за съставяне на правителство, ще го върнем", допълни Добрев.

По думите му е важно хората да кажат своята воля и да се намери стабилност.

"Дори и в опозиция успяхме да направим немалко неща – например компенсациите за скъпия ток на бизнеса са изцяло благодарение на ГЕРБ. Почти всички в парламента подкрепиха нашето предложение и сложихме таван на цената на бизнеса за тока от 250 лева, което е спирачка за инфлацията", добави Делян Добрев.

Той поясни, че инфлацията в България е два пъти по-висока, отколкото в Европейския съюз.

"8% е в Европа, 16% е при нас. 4,5% е ръстът на икономиката в България за първото тримесечие на тази година, средното в Европа е 5,2. А държави, с които ние се сравняваме, имат 8-9-10% ръст на икономиката. Инфлацията ни е най-висока, икономическият растеж – най-малък. За това се чувстват бедни хората", каза още Делян Добрев.

Investor.bg припомня, че по-рано в петък заместник-председателят на Народното събрание (НС) и член на парламентарната група на ИТН Ива Митева заяви от Плевен, че ако президентът Румен Радев връчи третия мандат на ИТН, партията ще изпрати веднага писма за разговори до БСП, ПП и "Демократична България" (ДБ). „Ще започнем да говорим какви са ни наистина целите и къде искаме да стигнем, ще искаме обсъждане на много кандидатури, за да се избере най-достойната за министър-председател“, изтъкна Митева.

Тя не изключи при разговорите за съставяне на кабинет с мандат на ИТН да бъдат поканени ГЕРБ и ДПС, защото, по думите й, опозицията в парламента е силна и не бива да бъде подценявана. "Трябва да си направим реална преценка, трябва да подходим с уважение към всички", добави Митева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още