IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на Онкологията Стефан Константинов е отстранен от болницата

Проверки на МЗ установиха несъответствие между правилника и дейността на лечебната дейност на ръководеното от бившия здравен министър лечебно заведение

18:56 | 11.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;УСБАЛО</em></p>

Снимка: УСБАЛО

Бившият здравен министър д-р Стефан Константинов е отстранен като директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология, съобщи здравното министерство. Оттам съобщават, че причината е в постъпили сигнали в Министерството на здравеопазването от звено „Вътрешен одит“, направило проверка в Онкологията (УСБАЛО).

Проверяващите са констатирали нарушения на Закона за обществените поръчки, неприлагане на системата за двоен подпис в 4 от общо 11 проверени договора.

Сред нарушенията, констатирани от звеното „Вътрешен одит“, е, че изпълнителният директор на лечебното заведение не е свикал общото събрание за избор на нов Научен съвет след изтичане на определения мандат. Установено е, че действия са предприети в края на януари тази година – близо 10 години след избора на предходния състав на Съвета.

В периода септември 2017 г. – декември 2021 г. не са провеждани конкурси за заемане на академична длъжност „асистент“, „главен асистент“ и „доцент“, допълват от Министерството на здравеопазването.

Става ясно, че е извършена през април извънредна проверка на ИАМН в лечебното заведение, която е констатирала несъответствие между Правилника на болницата и разрешението за осъществяване на лечебна дейност – в Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на УСБАЛО не са регламентирани структурата и дейността на Отделение по гръдна хирургия, Отделение по хирургия на гърда, Отделение по оперативна гинекология и Отделение по консервативна гинекология, което представлява нарушение на Закона за лечебните заведения.

Проверката е установила още, че в УСБАЛО е утвърден „Ценоразпис на медицинските услуги по желание на пациенти и допълнително поискани услуги, свързани с оказването на медицинска помощ, които се заплащат по цени, определени от УСБАЛО ЕАД, при спазване на изискванията на Наредбата“.

С определянето на различни цени за допълнително поисканата услуга „избор на лекар/екип от медицински специалисти“ в зависимост от вида на клиничната пътека и сложността и/или продължителността на манипулацията, интервенцията/дейността, която ще бъде извършена на пациента, е извършено нарушение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, посочват от здравното ведомство, управлявано от проф. Асена Сербезова. Оттам напомнят, съгласно Наредбата не е допустимо определянето на различни цени за избор на лекар/екип в зависимост от сложността и/или продължителността на съответната дейност.

За временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение до провеждането на конкурс е назначен проф. Панайот Куртев.

Той е завършил Медицинската академия в София. Има придобити специалности по хирургия и онкология и е магистър по здравен мениджмънт. От 2008 г. до 2014 г. е началник на Отделението по колопроктология към СБАЛО. В продължение на години е бил началник на хирургичната клиника на лечебното заведение. В периода 2010-2018 г. е изпълнявал длъжността заместник-директор по лечебната дейност на СБАЛО.

Проф. Куртев има множество научни публикации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още