IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП и "Продължаваме промяната" започват консултации за правителство*

Като основа за преговорите ще служи приетата преди три седмици програма

11:18 | 19.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Днес започва нов кръг от консултации и последен опит за съставяне на правителство в 47-ия парламент. От БСП, които получиха третия мандат за кабинет от президента Румен Радев, обявиха, че започват разговори с „Продължаваме промяната“ (ПП) и ще разчитат на партньорите от четворната коалиция в началото на това управление - ПП, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”. 

"На тази първа среща имаме да ви кажем четири неща – да ви благодарим и да отчетем, че като правителство досега свършихме много добри неща, оставяме страната във финансова стабилност, икономически растеж и с много добра социална политика. На второ място – загрижени сме за месеците, които предстоят, нови предизвикателства ни чакат, и затова смятаме да положим усилия да съставим редовно правителство, трето – имаме намерение да стъпим върху програмата, която заедно изработихме, и четвърто – нямаме намерение да тупкаме топката", обяви в началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Левицата очаква номинацията за премиер да дойде от „Продължаваме промяната” като най-голяма политическа сила.

Партията ще има 7 дни, за да посочи министър-председател и още седмица за съставяне на бъдещия кабинет. От левицата няма да търсят подкрепа от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

"Продължаваме Промяната" са поставили условие за работещо антикорупционно мнозинство в този парламент, което да приеме закона за КПКОНПИ.

„Единственото условие, което ние поставихме, е да сме сигурни, че има работещо антикорупционно мнозинство в парламента, което да се докаже като по време на преговорите се приеме законът за КПКОНПИ и се избере Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия“, заяви пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев след края на консултациите днес с мандатоносителя "БСП за България" за съставяне на кабинет в рамките на 47-то НС, предава БТА.

Той определи разговорите с левицата като много добри, разбрали са се да използват вече изработената програма като основа за преговори оттук нататък.

Асен Василев подчерта, че днес не са обсъждали кой да е премиер, постове, структура и състав на Министерския съвет. Първо трябва да видим, че има работещо парламентарно мнозинство против корупцията, посочи вицепремиерът в оставка. По думите му въпрос на мандатоносителя е как ще се сглоби мнозинство, така че да бъде приет законът за КПКОНПИ и Рашков да бъде избран за неин ръководител. 

Асен Василев уточни, че, ако се стигне до там, че да излъчат премиер, първо кандидатурата трябва да бъде обсъдена с Изпълнителния и Националния съвет на ПП, но засега не са дискутирани варианти.

„Не сме обсъждали структура и персонален състав на кабинет, докато не минат разговорите ни с ИТН и ДБ. След това ще имаме втори кръг от разговори по състава, след като се уверим, че имаме мнозинство по управленската и по законодателната програма“, заяви Корнелия Нинова след срещата с "Продължаваме промяната".

Тя допълни, че Конституцията не е достатъчно ясна за сроковете в третия мандат, има тълкувания за 7, за 14 дни. По думите ѝ всичко зависи от разговорите с ИТН и ДБ. Ако бързо постигнат съгласие за програмата, това означава, че бързо може да преминат към втория етап – персонален състав. Ако има затруднения още по програмата – ще се забавят нещата.

„Първата задача по програмата с ПП е постигната“, категорична беше Нинова.

„Колегите от ПП поставиха едно искане - мандатът да бъде държан толкова дълго, за да бъде прието антикорупционното законодателство, законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател. На първите разговори ще изслушаме всички искания и условия на партньорите, след това ще търсим съгласието по останалите въпроси. Засега най-важно е да препотвърдят ангажиментите по управленската програма“, каза Корнелия Нинова.

Днес ще потърсят „Има такъв народ“, вероятно за утре ще ги поканят на среща, а след това и „Демократична България“, които са пожелали да са последни.

* Допълнена с коментари на БСП и "Продължаваме промяната"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още