IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Бориславова: Ще помогнем за нов кабинет, ако третият мандат отиде при наш партньор

За нас е важно да се положат всички усилия при съставяне на кабинет с третия мандат, коментира началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков

11:33 | 16.07.22 г.
<p>
	Лена Бориславова. <em>Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов</em></p>

Лена Бориславова. Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

От “Продължаваме Промяната” са готови да помогнат за съставянето на кабинет, ако третият мандат бъде връчен на някой от досегашните им партньори. Това заяви по Нова тв началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков Лена Бориславова.

“За нас е важно да се положат всички усилия при съставяне на кабинет с третия мандат. Ако партията, която получи манадта, е някой от досегашните ни партньори, ще направим всичко възможно да им помогнем, ако не се пристъпват някои политики и принципи”, каза Бориславова, цитирана от БГНЕС.

“От „Продължаваме Промяната“ показахме, че за нас постовете не са водещи. Това, с което тръгваме напред, когато влизаме в преговори, винаги е било първо разговор за политики, конкретни законопроекти и мерки, зад които ние заставаме“, коментира тя.

По думите ѝ Кирил Петков е преотстъпил премиерския пост на Асен Василев заради общественото мнение, според което това е бил по-добрият вариант за съставяне на правителство. „Опитваме се да сме диалогични”, допълни тя.

През седмицата президентът Румен Радев проведе консултации с всички парламентарно представени партии, преди да вземе решение на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство. Преди това посоченият за нов премиер на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев и ГЕРБ – втората политическа сила в парламента, върнаха мандатите заради невъзможност да съберат мнозинство в Народното събрание, което да одобри техни правителства.

БСП дадоха заявка, че ще опитат да сформират правителство с техен мандат, но с ясна програма, срокове и приоритети, с адекватна социална политика, стабилна икономика и мерки срещу корупцията, както коментира лидерът на партията Корнелия Нинова при президента.

Готовност да работят за сформиране на ново правителство в рамките на това Народно събрание изразиха и от "Демократична България". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още