IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Сандов: Ако "Брикел" не се съобрази с предписанията, ще бъде затворен

ТЕЦ-ът е обявявал аварии и е работил в нарушение на нормите за замърсяване, като се е възползвал от наредба на Министерството на енергетиката, посочи министърът

15:18 | 21.07.22 г. 1
Б. Сандов: Ако "Брикел" не се съобрази с предписанията, ще бъде затворен

Той съобщи, че в момента текат проверки от две регионални инспекции по околната среда след проверки от инспекция по труда, пожарната и Националния център за обществено здраве, след като се установи, че надвишението с прахови частици в Гълъбово е между 20 и 30 пъти.

"Голяма част от тези проверки ще излязат с констатации за нарушения и ще последват действия. Установявали сме множество пъти такива нарушения – този път ще предприемем по-крути мерки, защото предписанията, които се дават, явно не се изпълняват. Изчакваме да изтече предписанието, което е дадено дори преди проверката", коментира екоминистърът.

Сандов е категоричен, че ТЕЦ "Брикел" не работи в стандартите на българското и европейското законодателство. Той потвърди, че ако не се вземат мерки, от МОСВ ще бъдат принудени да издадат принудителна административна мярка за затваряне до отстраняване на всички нередности.

„Последните данни, макар и моментни, показват неколкократно завишаване над нормите на стойностите на серен диоксид и други замърсители“, каза екоминистърът и обясни, че мобилната лаборатория до момента е извършвала замервания на грешно място, което вероятно е довело до по-ниско отчитане.

Сандов напомни, че през годините са издавани десетки предписания и има десетки административни актове за нарушения, наказателни административни постановления (51 от 2016 г. досега), като над 30 от последните са завършили без наложена санкция.

Според него част от тези актове може да са паднали заради неправилно събрани данни и неправилна документация. Той се надява, че последната проверка няма да допусне подобни пропуски.

Сандов е на мнение, че се е действало „проформа“ –  давани са предписания, без да се изпълняват. „Пишем актове –  те падат в съда, дали защото са лошо написани, или съдът не е отсъждал обективно... Притеснително е, че здравето на хората и околната среда в региона стават жертва на недостатъчно надеждни институции, в това число и съдебни", заяви министърът.

Той разкри, че ТЕЦ "Брикел" постоянно е обявявал аварии, които са му позволявали да работи в нарушение на нормите за замърсяване. От ТЕЦ-а са се възползвали от наредба на Министерството на енергетиката, която разрешава на предприятията да докладват аварии до 40 часа след случилото се и да работят до 120 часа след това, което им позволява да "работят в рамките на процедурата, макар и в нарушение на екологичното законодателство".

Сандов посочи, че през годините са се трупали проблеми, като част от тях „нарочно са направени така, за да може този сектор да работи въпреки своите негативни екологични отражения и да трупа печалби".

Ще покаже ли проверката кой е реалният собственик на Брикел? Ще се стигне ли до пълно спиране на доставките на гориво от Русия? Трябва ли да заработи "Северен поток 2"?  Как ще избегне страната ни недостига на газ?  Къде са монополите в енергийния сектор? Може ли да стане до пет-шест години България енергийно независима с проекта за голяма мощност за съхранение на енергия в района на Марица през ПАВЕЦ-ите? Ще успее ли страната ни да стане домакин на конференцията по климата COP29 през 2024 г.?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Мара Василева
преди 1 година
Сандов - министър на приказките и заплахите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още