IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взривове избухнаха в склад за боеприпаси на Емилиян Гебрев в Карнобат

Бизнесменът призова разследващите да установят дали е имало умисъл в инцидента

17:25 | 31.07.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Два взрива избухнаха рано тази сутрин след пожар в складова база за боеприпаси в Карнобат. Няма пострадали при експлозиите. Районът е отцепен.

Складовата база е на фирмата на българският оръжеен производител и търговец Емилиян Гебрев, съобщава БНТ.

От полицията съобщиха, че около 03.30 ч. тази сутрин е получено съобщение за пожар в местността “Чобан дере” край Карнобат. Към мястото на инцидента се отправил един противопожарен автомобил с двама огнеборци. Те са пресрещнати от двама пазачи на частни складове за съхранение на боеприпаси, разположени в местността, които заявили, че са се изтеглили на безопасно място заради пожара.

Междувременно от склада започнали да се чуват гърмежи, последният от които бил около 05.00 ч. тази сутрин. Сградата е обезопасена със стабилна ограда и е отдалечена на достатъчно разстояние от другите три склада.

Районът своевременно е отцепен от полицейски служители на РУ - Карнобат, които констатирали, че от пожара няма пострадали хора и не са засегнати други постройки.

Към момента на място има един противопожарен екип от РСПБЗН - Карнобат и един предислоциран автомобил с дрон за оглед на РДПБЗН - Ямбол.

Оглед на местопроизшествието ще се извърши след цялостно затихване на пожара, както и след изтичане на срок от 72 часа от последния гърмеж, чут около 05.00 ч. днес.

Това не е първият инцидент в оръжейни складове, собственост на фирмата на Емилиян Гебрев.

Миналата година от прокуратурата обявиха, че шестима руски граждани са заподозрени за взривове в заводи и складове като подозират и връзка с отравянето на Емилиян Гебрев. От държавното обвинение тогава съобщиха, че след анализ на случаи на експлозии в складове за боеприпаси е установено сходство в 4 от тях като общото е, че продукцията е собственост на фирма ЕМКО на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и е била предвидена за износ в бивши съветски републики и Украйна.

Тогава от ЕМКО излязоха с позиция, че някои от твърденията на прокуратурата са неверни и заблуждаващи и попитаха "не прикрива ли нещо прокуратурата на Р България, свързано с дейността на руските специални служби в България вече няколко години и какви биха били причините за това?".

През 2014 година взривове избухнаха и в складове на Гебрев във Врбетице, Чехия. В статия на вестник "Ню Йорк Таймс" от април 2021 се твърди, че българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев е признал, че сред взривените през 2014 г. в Чехия негови боеприпаси, е имало и оръдия, предназначени за Украйна.

Прокуратурата разследва и опит за отравяне на бизнесмена от 2015 година, за което са заподозрени трима руски граждани.

Пред БНТ Гебрев заяви, че все още не може да коментира дали е имало умисъл в инцидента.

"Аз със сигурност не мога да кажа, защото това е работа на разследващите. Само знам какво се е случило, а те вече ще си потвърждават версиите, които имат. Сутринта на складовия район алармата е дала нарушение и след даването на нарушение, няколко минути след това е произтекъл този взрив. От наша страна каквото е трябвало да се предприеме, е предприето като цяло. Ние винаги сме ги предприемали и ги държим, но що се касае за цялостната работа, държавата е тази, която трябва да се грижи за своите стратегически обекти. В тази посока държавата най-малко трябва да изслуша всички заинтересовани в случая и на базата на това нещо да се вземат най-правилните, разумни неща. Това е елементарно, стига някой да иска.", посочи бизнесменът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Той така кани всички наред , сeлският гълтач е , търси разнообразие ... Прави се на голям мъжага , но идеш ли сваля потурите и се д-у-п-и ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
penman
преди 1 година
Дъртако, вероятно без *** не можеш да ходиш, а говориш небивалици като джуджето в Кремъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
ела да ми депортираш дъртия ... ше ти извия врата , съсел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
penman
преди 1 година
Депортация на проруската *** е ключът за българското благополучие! Винаги тази пета колона ни е пречела да се развиваме като европеиска страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
те и на тебе ше посегнат ... : )))... ама издалеко , оти смърдиш на скумрия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Не се спреха да посягат казаците на българска собственост ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още