IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата разследва руска следа при взривовете в заводи за боеприпаси

Разследването е установило, че шестима руски граждани са били в България около опитите за отравяне и взривовете

13:08 | 28.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният прокурор Иван Гешев и говорителката на прокуратурата Сийка Милева (вдясно). <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Главният прокурор Иван Гешев и говорителката на прокуратурата Сийка Милева (вдясно). Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската прокуратура сравнява четири случая на взривове на складове за боеприпаси у нас, при които е забелязано сходство, обяви по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Според нея съществува хипотеза, че взривовете са умишлени, с цел да се ограничи износът на оръжейната компания "Емко" на Емилиян Гебрев.

Прокуратурата, в сътрудничество с ДАНС и отдел "Специални операции", са анализирали тези случаи и са открили сходство - унищожени са боеприпаси и взривни вещества на компанията на Гебрев, предназначени за износ за Украйна и Грузия. При всеки един от случаите не е открита причина за взрива, а преди него е имало пожар.

"Целта е била намиращите се наблизо хора да се оттеглят. Предполага се, че времевият период за гасене на пожарите е ползван за задействане на зарядите. Категорично е установено, че задействането на зарядите във всички случаи е станало дистанционно", заяви Милева, цитирана от БТА. Периодът за гасене на пожарите вероятно е бил използван за задействане на зарядите, като това е ставало от разстояние. И при четирите случая взривената продукция е била предназначена за износ за Грузия и Украйна.

Първият случай е от 12 ноември 2011 г. до с. Долни дол, когато е взривен склад, собственост на дружеството "Емко", унищожено е било значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ в Грузия.

Вторият случай е през 2015 г. до с. Иганово, когато е взривен склад за готова продукция на ВМЗ "Сопот". Част от унищожената продукция също е била собственост на "Емко".

Третият случай е отново през 2015 г., тогава е взривен цех за производство на боеприпаси на ВМЗ "Сопот", с. Иганово. През май същата година в сградата на бившия Институт по специална техника в София възниква пожар, вследствие на който изгарят иззетите веществени доказателства по делото за взривовете на складовете на ВМЗ "Сопот". Съгласно експертизата пожарът не е възникнал в резултат на самозапалване.

Четвъртият случай е от 2020 г. до Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и възпламенители на завод "Арсенал".

Според прокуратурата и ДАНС може да се направи предположение за взаимовръзка между взривовете, настъпили в България, опитите за отравяне на Емилиян Гебрев, сина му и техен служител, и извършването на тежки престъпления на територията на чужди държави.

По случая с отравянето на тримата български граждани като обвиняеми са привлечени и се издирват трима руски граждани, вероятно с принадлежност към Главното разузнавателно управление на Русия, посочи Милева.

Разследването е установило, че шестима руски граждани са били в България около опитите за отравяне и взривовете.

От събраните доказателства се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на военна продукция към Грузия и Украйна.

От прокуратурата съобщиха още, че се работи с чешките власти с оглед установяването на връзка между взривовете в България и тези в Чехия от 2014 г. На 17 април Чехия изгони 18 служители в руското посолство в Прага и каза, че разследвания са установили връзка на руски разузнавателни служби с експлозия в чешки склад за боеприпаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още