IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят консултант за въвеждане на тол-таксите за ползване на пътищата

Системата е базирана на принципа "заплащане от ползвателя", винетните такси били само преходен инструмент

15:18 | 16.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Търсят консултант за въвеждане на тол-таксите за ползване на пътищата

Ще бъдат предприети действия за внедряването на система за събиране на такси за ползване на пътната инфраструктура на базата на изминато разстояние (тол-система). Това е решил днес Министерският съвет, съобщи пресслужбата на кабинета.

Правителството е възложило на министъра на регионалното развитие и благоустройството при осигурено финансиране да обяви процедура по реда на Закона за обществените поръчки за избор на консултант, който да анализира и препоръча оптималната за България система.

Необходимостта от внедряване на тол-такси е продиктувана от политиката на Европейския съюз за събиране на такси за ползване на пътната инфраструктура, която определя този вид таксуване като най-справедливо и недискриминационно за потребителите.

Системата е базирана на принципа "заплащане от ползвателя" и възможностите да се приложи принципът "заплащане от замърсяващия околната среда" чрез променливи такси.

Очаква се новата система да допринесе за по-добро развитие на инфраструктурата, по-висока събираемост на такси и глоби и ефективно управление на трафика в страната, мотивират се от кабинета.

Приходите от тол-таксите могат да се използват за покриване на разходите за експлоатация, поддръжка и развитие на инфраструктурата за разлика от винетните такси, с които могат да се покриват само разходите за текущото поддържане. Винетните такси се разглеждат от ЕК като преходен инструмент.

В Закона за пътищата е регламентирано събирането на този тип такси, но поради липса на изградена система не се прилага в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
krasybestly
преди 13 години
Ако всички в България са като теб, няма бъдеще. Ти не знаеш изобщо какво говориш. Първо винетките в България не са скъпи, първо защото има и седмични, които са доста евтини. Като излезеш от твоето населено място тогава говори. Тол такса означава че плащаш само за магистрала. + това винетките в Швейцария са само годишни и струват 30 евро. Вярно е, че пътищата са уникални, но няма такова нещо като:"Купувам за седмица ползвам я 4 седмици." Така че, моля те без да си даваш мнението, като си толкова некомпетентен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
amanotumnici
преди 13 години
Мислят само как да приберат парите на хората. Винетните такси са достатъчно високи, а улиците са продупчени като от филм на ужасите. В някои страни от Европа не се заплащат никакви такси, нито тол, нито винетни ... единствено се заплаща магистралата. Със сигурност приходите им от тази такса са по-ниски от тези при нас, но при тях за дупки и дума не може да става. Тук обръча от фирми е огладнял пак. Каквито и такси да се въведат, докато не почнат да влизат в затвора фирмите от обръчите, няма да има оправия. Не ми е ясно, докага народа ще търпи това!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
ех, социализЪма с винетките ще си отиде, нека да станем на крака и ръкопляскаме, когато това стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още