IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пренасянето на повече от 25 хил. лв. през границата ще се декларира

Промяната във Валутния закон е заради мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма

16:12 | 08.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Пренасянето на повече от 25 хил. лв. през границата ще се декларира

Пренасянето на парични средства над 25 хил. лв. или тяхната равностойност във валута през границата на България за друга държава от ЕС или за страна извън Общността ще се декларира пред митническите органи. Това предвижда промяна във Валутния закон, чиято цел е по-ефективен контрол, включително във връзка с мерките срещу изпирането на пари и срещу финансирането на тероризма, съобщи пресслужбата на кабинета.

В предложения от правителството законопроект се запазва правото на всеки гражданин да пренася през границата неограничен размер парични средства. 

Законопроектът предвижда също пред митническите органи да се декларират и пренасяните благородни метали и скъпоценни камъни и изделията от тях.

Действащият Валутен закон е от 1999 г. След приемането на България в ЕС остава неуреден въпросът как се извършва вътреобщностен валутен контрол при условие, че на вътрешните граници митническият контрол е премахнат. Законопроектът на правителството предвижда това да става от митническите органи. В сега действащия закон има изискване да се декларира внос и износ на валута над 25 000 лв., но това не засяга движението на парите в ЕС.

Митническата администрация има и допълнителни функции - да изготвя финансоворазузнавателни анализи.

С преустановяване на събирането на информация за пренасянето на парични средства през вътреобщностните граници на страната, подаваната от агенция "Митници", информация би била непълна, което ще затрудни анализите, мотивират промяната министрите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още