IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли дилема финансова стабилност или социални мерки?

Връщането на икономиката в български ръце, добро управление на фондовете и премахване на монополите ще спасят икономиката, смятат политическите партии

11:06 | 11.04.13 г. 24
<p>
	<em>Снимка: ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Финансовата стабилност е в основата на устойчиво развитие на икономиката, а от там идват повишените доходи, коментира Владислав Горанов от ГЕРБ в първия дебат на тема доходи и социална политика в студиото на „Нова телевизия“.

За него усещането за бедност е породено от глобалната криза, която властва по време на мандата на ГЕРБ. „Дефицитите, които допускахме, не бяха пренебрежимо малко. Те бяха близо 5 млрд. кумулативно за последните години“, заяви още Горанов. Според него за излизане от кризата и повишаването на безработицата ще помогнат европейските фондове. „Всяка година България получава по 300 млн. евро за програми за преквалификация и обучение“, допълни той.

От БСП пък са категорични, че финансова стабилност у нас няма и причината са именно допуснати бюджетни дефицити, както и заради намаления фискален резерв. „За да да има финансова стабилност, трябва да има икономически ръст, а такъв няма“, заяви от своя страна Драгомир Стойнев от левицата. Той припомни, че ГЕРБ не отпусна средства за увеличаване на майчинските.

Най-важното е да бъдат създадени условия за нови работни места, което ще стане с подобряване на бизнес климата. „Парите от Европа не могат да заместят националното финансиране, а го допълват“, заяви още Стойнев. Програмите в социалната сфера са с най-лошото усвояване, смята представителят на левицата.

Дебатът дали да работим за финансова стабилност или социална защита е безсмислен, категоричен беше Радан Кънев от ДСБ. За него трябва разумно да се харчат наличните средства, което ще запази дисциплината. В същото време и средствата в хазната трябва да се увеличат, което ще увеличи и парите за социални разходи. Три са факторите, които пречат в момента на това – монополите и мафията, бюрокрацията и лошото управление, както лошото образование, което пречи да бъдат повишени доходите.

Половината от 700-те хил. души самонаети и работещи в микро и семейни фирми в периода 2008 – 2009 година или не работят, или са в сивия сектор. „Останалите работят без печалба, за да си покрият разходите“, смята още Кънев. Той коментира, че именно към тях трябва да бъдат насочени мерките, сред които са промени в антимонополното законодателство. Именно наличието на картели и споразумения са причината да има и голяма младежка безработица, заяви още представителят на ДСБ.

Подобна е тезата, застъпена и от представителя на ДПС Хасан Адемов. За него проблемът е в разпределението на средствата и препоръча мерките да бъдат насочени към малкия и средния бизнес, където са голяма част от заетите, а също и загубилите работа през последните години. Той посочи още, че мерките за преквалификация досега не работят – временно наетите отново са безработни, макар и вече по-квалифицирани.

Няма дилема финансовата стабилност или социална защита, но въпросът е как са прилагани социалните мерки, е тезата на Веселин Тодоров от „България на гражданите“. Липсват мерки за насърчаване на раждаемостта, например, допълни той. Неговата партия предлага промени в законите, насърчаване на инвестициите и реформа в образованието, което ще помогне за излизането от кризата.

Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
mick
преди 11 години
Забравих да кажа, защо това е социална мярка - ами защото само така ще се раздвижи икономиката и ще стане ефективна. Ще има работа - по поддръжка на инфраструктурата, по поддръжка на имотите и ще има след това и пари за социални плащания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
mick
преди 11 години
Да, но пък изкарват цял мандат или почти цял ;) Нужните мерки в момента са няколко и ме съмнява някой да ги наложи, защото няма да изкара и година.Например вдигане на данък сгради и въвеждане на данък върху земеделските земи и горите. И в рамките на няколко години данъкът да достигне 1% от данъчната оценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 11 години
" защото нямат топки " Това е основната причина над 20 години да е едно и също. Никой неще да е черен пред народа. Обаче са толкова ***, че не осъзнават, че пак са черни на народа с нищоправенето си. Може би освен на черния народ.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Императорът
преди 11 години
Дилемата по време на ГРОБ - бе битка между Гномът и Кочът - битка решена по методът "и двете дядо попе." Затова, докато Дянков дереше по осем кожи от работещите и от малкият и среден бизнес, Тотю наливаше колосални суми във фиктивна заетост и в хъхряшки помощи.Ефектът го видяхме и изпитахме на своят гръб - десетки хиляди разорени фирми, стотици хиляди останали без работа. Е, сега когато няма вече или почти няма от кого да се краде - управляващите ще трябва да избират - да задушат държавата с дългове, за да хрантутят електоратът си (лява политика) или да спрат кранчето на хрантутниците, за да запазят фискалната стабилност (дясна политика). И страшното е, че ще изберат пръвото, защото нямат топки за второто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още