IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Новият дълг ще е в размер на около 1 млрд. лева

Ако не се генерира нов дълг, ще спрат плащанията към бизнеса, заяви финансовият министър

12:02 | 05.07.13 г. 82
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Новият дълг ще е в размер на около 1 млрд. лева

"Няколко неща налагат актуализация на бюджета", заяви финансовият министър Петър Чобанов днес в парламента. Той дойде в сградата заедно с премиера Пламен Орешарски, за да коментира актуализацията на бюджета, която правителството обясни, че се налага, предаде Dnes.bg.

"Първото нещо, заради което се налага актуализация, са недобре разчетените приходи - имаме емисията от 800 млн. лв., което изчерпва буфера за нов дълг", обясни още Чобанов.

Според финансовия министър втората причина за актуализацията на бюджета са недобре планираните разходи. Като пример той даде парите за хората с увреждания, които стигат само до октомври.

„Новият дълг, който ще натрупаме, ще е колкото да се покрие недостигът на средства в хазната. Освен това ще се търси и ликвиден буфер за следващата година“, обясни Чобанов.

Точният размер на новия дълг все още не е ясен, но най-вероятно ще е около 1милиард лева. За всяко непредвидено плащане, което изниква в момента, няма откъде да се вземат пари, допълни още министърът защо е необходимо да се натрупа нов дълг. Министърът обясни, че не разполага със средства дори за ремонти на болници. По негови думи му се налага да отказва средства на лечебни заведения, където условията са плачевни, въпреки собствените му убеждения .

Според финансовия министър, ако не се генерира нов дълг, вариантът е да се спрат плащанията към бизнеса, но това не е изход от създалата се ситуация.

Чобанов, макар и тактично, разкритикува и политиката на предшественика си Симеон Дянков. По думите на настоящия министър с постоянното рязане на разходи е намалял и брутният вътрешен продукт.

По негови думи от фискалния резерв липсват около 4 млрд лева, а предишното правителство е натрупало нов дълг от още приблизително толкова. "Между 7-8 млрд. лева е разликата в това, което предшественикът му Симеон Дянков е заварил и оставил в хазната", заяви още министърът. 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

71
rate up comment 17 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
така-принципно си прав. Ама моето не е Орешаклизъм а анти Бойковизъм:) и напротив-казвал съм. Намирам инвеститори и им усвоявам парите за недвижими имоти-конкретно последните години комасирам земеделска земя-щото хората са богати и продават трудно-а понякога продавам и готовите пакети на други инвеститори. Те за това имам време и не се оплаквам по принцип-но и аз не карам q7. И честно-ако някой с червено куфарче ме чете и съм му поне малко симпатичен-да ми пише на лично веднага и неговите пари ще усвоя-най-малкото щото Веспасиян е казал, че не миришат. Но...за жалост не са ми се случили така нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 17 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
ами...браво-за новият продукт и за новите приходи...голямо изключение си-но ако е така наистина, уверявам те, се радвам за теб и стискам палци само напред и нагоре. И повече хора като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 17 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
е, как променя нещата като погледна датата на статията? И имай предвид, че Владислав Велков(демек-календара) не ти вярва, за февруарските протести-щото иначе сега щеше да си по-хрисим, освен това ти чета старите постове-щото съм любознателен човек и обичам да разглеждам градацията на мнението на хората-говори много за личността. И ми се струва, че ме лъжеш. Но пък Велков не е бил нито на тия протести(нищо, че плаша за 18:30-така и не ходя:) ), нито на февруарските. И давах моралната си подкрепа в началото и на ония и в началото и на тия и после си я оттеглях(по различни причини).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 22 rate down comment 1
deant
преди 10 години
След всичкия Боиковизъм и Орешаклизъм под това заглавие темата яко се разводни. Направо потъна в блатото. Тука 2-*** човека - дата и календар - показвате нагледно ядрото на нацията ни. Някой ви показал 2 портрета и сега кои имал голям нос и кой рунтави вежди. Бойко VS Станишев ли е темата на деня? Немога да разбера как може да приемете заем от 1 млрд само за това защото Орешарски го предлага - т.е. тоз е от наще - може. И о братно да не го приемате щото - тоз не е от наще начи немое. Но все пак data дава поне някви цифри. А календарчо ти така и не каза какво работиш, щото се съмнявам някой да ти дава парите си да му ги въртиш на борсата... Освен ако не е някой с червено куфарче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 23 rate down comment 0
data
преди 10 години
е що да вия бря ? нов продукт си пуснах , приходите ми скочиха с 30-40 % . Не се оплаквам :) ене закачих от строителния бум , и Q7-ца не карам , ама си се чувствам супер :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 23 rate down comment 0
data
преди 10 години
е виж кога е писана статията , е нали разбираш че аз съм я прочел ПРЕДИ теб ?и обърни особено внимание на последното изречение и се отметни че Антон Стоянов (data) ходи и на протестите февруари и на тези сега ! п.п. и не мъ в вкарваи в темата комунисти / капиталисти щот таз тема не е моята тема :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 18 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
Тихо, дата, тихо, моля те, че стана смешен:) Тя, ако "нашата" кадрова политика е зле ти 4 години значи си бил по площадите да протестираш. И сега ми разправяш, че мутрогена е оцелял на УЛИЦАТА:) Ми то всеки втори наркоман е оцелял там. И мине не мине претрепят някой от ранга на Боко...освен по негово време-тогава мафията си имаше шеф и никой с никой не се караше. Ти срам нямаш ли, адвокате борисов?С "Томислав" сме от един град...не искам да говоря за него, защото уважавам габровци. Само две неща-него никой не го знаеше преди да го назначат за кмет(правилно я ползвам думата), и грам не е имало битка за тая работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 18 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
ръце на тия социални мерки, щото част от тия пари ще влязат в твоя джоб. И трябваше да виеш срещу тиквата, щото трябваше да си пред фалит. Така-погледнах статията..нали знаеш, че да ми цитираш "комунист" как народа избира незряло лидерите си и особено след:"***, феодални старци, лапачи - това са характеристики на учените, изречени официално от министъра на финансите на Република България под одобрително-присмехулния поглед на министър-председателя. Наскоро министърът на земеделието уверяваше обществото без грам притеснение, че дипломата (на назначен от него служител) няма никакво значение, и че важното е човек да си върши добре работата. Няма нужда да си губиш времето в някакви си там университети."та след това той в същност говори за вожда ти, дата:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 26 rate down comment 0
data
преди 10 години
*** как щи харесва таз изкукалата блондинка бря ? *** Томислав снощи я направи смешна ! *** и друго да ти кажа щот нещете да уврите :кадровата ви политика е катастрофа , пълна ! Да ва питам с къв акъл изправяте кабинетни бюрократи срещу улични биткаджии ? Щот Томислав е бивш кмет - демек всеки ден за него е битка , ама реална а пчеличката мая както стана ясно била през това време доста палава :) А срещу Бамбойко изправяте Станишко ? *** къде вие акъла бря ? Борисов е оцелял на УЛИЦАТА , разбрал е кога трябва да напада и кога трябва да се дупи и вие срещу него изправяте партийния *** Станишко без едни ден стаж ?алооооооооооооо *** къде ви е акъла бря ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 17 rate down comment 8
kalendar
преди 10 години
абе, дата, в една и съща държава ли сме живели? Тиквоня, дето ти си му адвокато, беше вдигнат на власт само и единствено благодарение на КТБ и медиите около нея-същата тая КТБ, дето сега за малко не катурна от власт Орешарски. И се споменаваше за миналото му между две статии за рязане на лентички-това, че парите за тия обекти с лентичките бяха от Станишев-нищо не се казваше. И се пишеха едни статии от по 2-3 и повече статии, колко е велик банкянският и никой не задаваше(и още не задава) неудобни въпроси. Аз си му скачам от ден първи-именно анти-гербовизмът ми ме тласка толкова към бсп. А тая мутра не е по умен от кучето ми-виж, зад него седят умни хора. Просто пожарникаро, както всеки спортист е един много дисциплиниран и изпълнителен човек-квото му кажат, той си го запомня и го повтаря. Което не е лошо качество. И за да сме наясно-мен няма да ме изритат от никъде. А ти с тоя ентусиазъм, след като твърдиш, че се занимаваш с производство(което дълбоко ме съмнява) трябваше да пляскаш с
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още