IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Новият дълг ще е в размер на около 1 млрд. лева

Ако не се генерира нов дълг, ще спрат плащанията към бизнеса, заяви финансовият министър

12:02 | 05.07.13 г. 82
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Новият дълг ще е в размер на около 1 млрд. лева

"Няколко неща налагат актуализация на бюджета", заяви финансовият министър Петър Чобанов днес в парламента. Той дойде в сградата заедно с премиера Пламен Орешарски, за да коментира актуализацията на бюджета, която правителството обясни, че се налага, предаде Dnes.bg.

"Първото нещо, заради което се налага актуализация, са недобре разчетените приходи - имаме емисията от 800 млн. лв., което изчерпва буфера за нов дълг", обясни още Чобанов.

Според финансовия министър втората причина за актуализацията на бюджета са недобре планираните разходи. Като пример той даде парите за хората с увреждания, които стигат само до октомври.

„Новият дълг, който ще натрупаме, ще е колкото да се покрие недостигът на средства в хазната. Освен това ще се търси и ликвиден буфер за следващата година“, обясни Чобанов.

Точният размер на новия дълг все още не е ясен, но най-вероятно ще е около 1милиард лева. За всяко непредвидено плащане, което изниква в момента, няма откъде да се вземат пари, допълни още министърът защо е необходимо да се натрупа нов дълг. Министърът обясни, че не разполага със средства дори за ремонти на болници. По негови думи му се налага да отказва средства на лечебни заведения, където условията са плачевни, въпреки собствените му убеждения .

Според финансовия министър, ако не се генерира нов дълг, вариантът е да се спрат плащанията към бизнеса, но това не е изход от създалата се ситуация.

Чобанов, макар и тактично, разкритикува и политиката на предшественика си Симеон Дянков. По думите на настоящия министър с постоянното рязане на разходи е намалял и брутният вътрешен продукт.

По негови думи от фискалния резерв липсват около 4 млрд лева, а предишното правителство е натрупало нов дълг от още приблизително толкова. "Между 7-8 млрд. лева е разликата в това, което предшественикът му Симеон Дянков е заварил и оставил в хазната", заяви още министърът. 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

51
rate up comment 18 rate down comment 10
kalendar
преди 10 години
да-това е и моя родина и аз съм бил и навън и съм избрал да живея в тая родина-и там бях добре и тук съм добре-съвсем не по партийна линия-нещо с което ти не можеш да се похвалиш:) Или пак типично по герберски-в твоите грехове да обвиняваш други-ще подходиш:)Ама вземи от вожда още някой лев-явно само така можеш да съществуваш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 27 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
В края на краищата това е и твоя родина нали? Дори и да се облагодетелстваш по някакъв не регламентиран начин бидейки близък до това управление, в средно срочен план пак би изгубил! Не се заблуждавай! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 27 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Кое от написаното не ти е ясно? То просто не се нуждае от коментар Календаре. Както и да го тълкуваш или коментираш, всеки средно интелигентен човек би прозрял голата истина. Сигурен съм, че и ти я виждаш ясно. Сам обаче си знаеш, защо защитаваш това вредно управление. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 18 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
ти само се замисли какво си написал...икономистите във Вашингтон смятат нещо за икономиката на България, сподели с нас човека на Сорос в България. Хубаво...как да го коментирам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 26 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"МФ удобно е "пропуснало" и позицията на фонда, че не се налага актуализация на бюджета, т.е. че няма дупка от 1-2 милиарда лева", коментира вчера икономистът Георги Ангелов. Според експертите от Вашингтон целите, зададени в бюджета на България за 2013 г., са изпълними. Очаква се българската икономика тази година да има ръст от 1% след 0.8% ръст през 2012 г., а въпреки трудната обстановка заложеният като цел 1.4% бюджетен дефицит е изпълним. "Коментара е излишен. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 18 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
не е само в Русия-това обяснявах в друга тема именно на бегемана, дето се прави на чук сега-не се бъзикай с големите. Щото ние сме малки. Дай боже пак да станем големи, но това няма да е в следващите 10 год. Глупости говоря. Няма да е в моя живот. Докато сме малки, мислиш практично-развинтеното чейне е лукс, който сега не можем да си позволим. Та големият може да му пробуташ малко стока-щото е голям пазар, а на голям пазар все ще намериш нещо да пробуташ. Големият има и той да ти даде нещо от което ще имаш нужда, пък може и на почивка при теб да дойде. Щото и да се скараме с Вануату и да не се скараме, няма да ни промени битието. Или-не може да си про- или анти- руски, китайски или американски. Може да си само про-български. И пак имам забележка за историята-по времето на Стамболов сме били със самостоятелна политика, обаче гледай как е свършил човека:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 18 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
шшшт...комунистите слушат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 23 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Пламен Орешарски подчерта, че може да не се актуализира бюджетът, ако държавата не се разплати с бизнеса. ============================================================================Защо това не го намерих в тази статия, а и в другата по въпроса в Инвестор? Така ли е казал? Това го прочетох в Нюз.бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 34 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Нали за май имаше бюджетен излишък от 332 млн. лв.?За какъв дефицит става дума?Изглежда управляващите престъпници знаят че ще предизвикат огромен дефицит с действията и кражбите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 26 rate down comment 0
Petar
преди 10 години
Обаче не можеш да отречеш, че е и на тоя хал заради тия дето са тук нали. Без лоши чувства. Лошото е че така и не се усетиха толкова години ни едните ни другите. Ако има повече пари в държавата с по-богат народ пак ще крадеш, и повече ще крадеш защото са повече парите, и хората като вземат доволно и няма да ти гледат в паничката. Пък те милионери пък ние с 300 Евро заплата. Ето това е дето не мога да разбера и да проумея не им ли дойде на акъла да го направят. Може да е малко тъпо подобно изказване но е реално постижимо и без *** заеми. Приятен Уикенд пипълс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още