IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Новият дълг ще е в размер на около 1 млрд. лева

Ако не се генерира нов дълг, ще спрат плащанията към бизнеса, заяви финансовият министър

12:02 | 05.07.13 г. 82
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Новият дълг ще е в размер на около 1 млрд. лева

"Няколко неща налагат актуализация на бюджета", заяви финансовият министър Петър Чобанов днес в парламента. Той дойде в сградата заедно с премиера Пламен Орешарски, за да коментира актуализацията на бюджета, която правителството обясни, че се налага, предаде Dnes.bg.

"Първото нещо, заради което се налага актуализация, са недобре разчетените приходи - имаме емисията от 800 млн. лв., което изчерпва буфера за нов дълг", обясни още Чобанов.

Според финансовия министър втората причина за актуализацията на бюджета са недобре планираните разходи. Като пример той даде парите за хората с увреждания, които стигат само до октомври.

„Новият дълг, който ще натрупаме, ще е колкото да се покрие недостигът на средства в хазната. Освен това ще се търси и ликвиден буфер за следващата година“, обясни Чобанов.

Точният размер на новия дълг все още не е ясен, но най-вероятно ще е около 1милиард лева. За всяко непредвидено плащане, което изниква в момента, няма откъде да се вземат пари, допълни още министърът защо е необходимо да се натрупа нов дълг. Министърът обясни, че не разполага със средства дори за ремонти на болници. По негови думи му се налага да отказва средства на лечебни заведения, където условията са плачевни, въпреки собствените му убеждения .

Според финансовия министър, ако не се генерира нов дълг, вариантът е да се спрат плащанията към бизнеса, но това не е изход от създалата се ситуация.

Чобанов, макар и тактично, разкритикува и политиката на предшественика си Симеон Дянков. По думите на настоящия министър с постоянното рязане на разходи е намалял и брутният вътрешен продукт.

По негови думи от фискалния резерв липсват около 4 млрд лева, а предишното правителство е натрупало нов дълг от още приблизително толкова. "Между 7-8 млрд. лева е разликата в това, което предшественикът му Симеон Дянков е заварил и оставил в хазната", заяви още министърът. 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

61
rate up comment 24 rate down comment 0
data
преди 10 години
*** нали ти казах - прочети я и после пиши . *** нищо ща ти обесня основната грешка която правите (правиш) та да се усетите най-накрая 1.Хората кат избраха Тиквоня (както го наричаш) си знаеха кого избират . Бамти Бойко никога не е крил а и навсякъде се знаеше че е мутра . демек сега кат размахвате знамето - ко на обвинявате тък избрахте Бамбойко - НИЩО не казвате . Това хората си го знаят . Капиш ? 2.Вас сега ва цакат щот са напраихте на мнооо умни и скочихте на Тиквоня че той бил мутра, бил *** , бил чел само винету и там всякакви от репертуара ви . И почнахте на ВТОРИЯ ден да прайте кат него . И хората ви казват : ааааааааааа не . НИЕ МУТРА СИ ИМАМЕ . Капиш ?Ай сега да та питам : кой ви е виновен че толкоз вие акъла ?п.п. казвам ви аз че една мутра от Банкя излезе по голям хитрец от всите тикви на Позитано ама вие все се мислите за мнооооооо умни . Сигурно така ще си мислите и кат ва изритат :):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 17 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
ми аз от преди изборите още ти разправям, че съдейки по вътрешната опозиция БСП не иска да е на власт-що?...не знам...предполагам е интрига на Първанов, за да се върне на власт в партията-каквато спретна на Виденов преди години. Е-сега гледаме продължението на филма. Да ти давам ли линкове с мои постове където съм го казвал? А и честно-мен Мая ми е симпатична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 17 rate down comment 8
kalendar
преди 10 години
Ще и хвърля един поглед, като си изпия кафето, щото сега няма да вдяна нищо. Пак не ми отговори-що да искам тиквоня във властта-даже Дилян Пеевски(срещу който, ако не си спомняш съм против) като премиер би бил по успешен от него. Е...сините камъни няма да гласува за него и няма да го ухажва по форумите...ама голяма работа-оня поне живее с чалга певица, та ще си събира електората по тия концерти. А, иначе-предлагам ти да не мериш с два аршина. И друг път съм те наричал адвоката на Борисов, щото дали ти харесва или не правиш опити да го вкараш пак във властта. Та за мен въпроса опира-кои искам? Тия или предишните и вече съм готов да оправдая всяка една постъпка на сегашните. Остави какво ти се иска да се случи след тия протести. Гледай какво може да се случи. Пък знам ли-може точно това да искаш да стане и тогава аз ще изляза за сефте да протестирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 24 rate down comment 0
data
преди 10 години
п.п. А и да ти кажа медийната ви политика е отчайваща :С къв акъл ша изпрайш Антон Кутев с торбите под очите сякаш не е отрезнявал (или пък наистина прекалява с мастиката ) от една седмица да коментира думите на Президента ? Или ша пратиш ония бухал Мая Манолова срещу Томислав Дончев снощи в Панорама ? Или пъ Михов дет обърна дет има *** срещу вас и сега от сутрин до вечер въ праят на салата по всички телевизии, радиа и вестници ?*** кой ви е пи ара бе - да го изволнявате незабавно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 21 rate down comment 0
data
преди 10 години
Ха-ха-ха и ко викаш : да ги трайм щот и тез като другите Я прочети таз статия : http://money.bg/comment/id_1501917039и се пробвай отново :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 18 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
да-и аз ги четох, като бях на 12:) А ако те накарам да направиш подробен анализ на всяко едно правителство управлявало ни до сега(имам предвид-всяко, не просто последните 23 год.) ще се върнем на основният ми рефрен-тогава пак ли така ли протестираше, както сега? Например-насето от франсето ми разправяше вчера, че новият шеф на АЕЦ бил много лошо момче, щото бил съден. Ужасно е-признавам. Но не се говори, че той сменя 28 годишна еколожка от НБУ-Марина Армутлиева. Вчера заради насето се рових 15 мин да и открия името. Честно, чисто човешки те питам-не ти ли става тъпо, тогава, че си търпял толкова години(не знам на колко си, но предполагам си около 30те), а сега се изкарваш някакъв непримирим борец с....не знам с какво.Та, дата-махнат ли се тия, връщат се ония. И всеки който твърди друго не живее на тоя свят. Иначе още на тия избори щяха да се намърдат новите партии-те просто не са създадени с тая цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 24 rate down comment 0
data
преди 10 години
Kalenda , извинявай че се намесвам в спора ви ама ако се съди по *** действия на сега управляващите ни да ти кажа честно силно се съмнявам че и Винету са чели . п.п. А пък романите на Карл Май са готини - заслужава си да ги прочете човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 17 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
И тук ли да ти напиша, каквото и в другата тема? Тая "оригинална" мисъл, която те е осенила след...като гледам часа две питиета, би трябвало аз да ти я размахвам-все пак Винету е генерала с тъмно минало в нашият политически живот:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 23 rate down comment 0
rover
преди 10 години
А не е ли по-добре вместо да се самоизсели активната и инициативна част от населението ( което непрекъснато става), да се изселят например ***? Абе има няма и понаписваш някоя тъпня. Какво търсиш тук, ако си беден и гладен лумпенизиран ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 28 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Как са тия дни мутрите с чинове от руската армия, работещи на позитано 20, а?Идва ли световния комунизъм или манипулациите още не са достатъчни?Защо му беше на онази дебелата ваша мутра списъка на всички агенти на ДАНС? От толкова навеждане пред Доган сигурно вече свикнахте с позата, само гледайте да не хванете лумбаго или дискова херния и вземайте мерки против болестите предавани по полов път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още