IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Новият дълг ще е в размер на около 1 млрд. лева

Ако не се генерира нов дълг, ще спрат плащанията към бизнеса, заяви финансовият министър

12:02 | 05.07.13 г. 82
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Новият дълг ще е в размер на около 1 млрд. лева

"Няколко неща налагат актуализация на бюджета", заяви финансовият министър Петър Чобанов днес в парламента. Той дойде в сградата заедно с премиера Пламен Орешарски, за да коментира актуализацията на бюджета, която правителството обясни, че се налага, предаде Dnes.bg.

"Първото нещо, заради което се налага актуализация, са недобре разчетените приходи - имаме емисията от 800 млн. лв., което изчерпва буфера за нов дълг", обясни още Чобанов.

Според финансовия министър втората причина за актуализацията на бюджета са недобре планираните разходи. Като пример той даде парите за хората с увреждания, които стигат само до октомври.

„Новият дълг, който ще натрупаме, ще е колкото да се покрие недостигът на средства в хазната. Освен това ще се търси и ликвиден буфер за следващата година“, обясни Чобанов.

Точният размер на новия дълг все още не е ясен, но най-вероятно ще е около 1милиард лева. За всяко непредвидено плащане, което изниква в момента, няма откъде да се вземат пари, допълни още министърът защо е необходимо да се натрупа нов дълг. Министърът обясни, че не разполага със средства дори за ремонти на болници. По негови думи му се налага да отказва средства на лечебни заведения, където условията са плачевни, въпреки собствените му убеждения .

Според финансовия министър, ако не се генерира нов дълг, вариантът е да се спрат плащанията към бизнеса, но това не е изход от създалата се ситуация.

Чобанов, макар и тактично, разкритикува и политиката на предшественика си Симеон Дянков. По думите на настоящия министър с постоянното рязане на разходи е намалял и брутният вътрешен продукт.

По негови думи от фискалния резерв липсват около 4 млрд лева, а предишното правителство е натрупало нов дълг от още приблизително толкова. "Между 7-8 млрд. лева е разликата в това, което предшественикът му Симеон Дянков е заварил и оставил в хазната", заяви още министърът. 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 34 rate down comment 2
leonidoff
преди 10 години
Mavi Goz винаги когато чета твои постове свързани с величието ти, където се самоопределяш като мениджър, собственик, бизнесмен, капиталист, директор в соц. предприятие и едновременно с това си с леви разбирания .. абе изобщо супер тарикат, се сещам как реших да напусна абсурдистан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 21 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Измислен ше да е...! Де да ми беше измислена и купчината платежни на бюрото... хехе...Пиленца златни... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 26 rate down comment 3
deBill
преди 10 години
явно живееш в някакъв измислен свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 29 rate down comment 2
data
преди 10 години
*** точно дянкоф е виновен за между фирменната задлъжнялост ша знаиш хаххаха я си отгори на въпроса що от край време всички с нея съ борят и тя все не преборена остава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 31 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Схващам те аз. Въпроса е повече хора да схванат накъде отиват нещата - когато се натрупа критична маса от разбиращи, ще се появи натиск да се променят. Дотогава дерзайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 36 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Долни, крадливи, нагли български комунисти.Ще ни закопаят с тези заеми ако не им дърпаме намордника от време на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 25 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 10 години
Късно е либе за китка! А и още повече, че от Освобождението, та до днес, никога България не е имала право на своя политика - просто е много малка и бедна!Проблемът не е тук, а в системата, която си отива! Ние и много като нас са бедни и неуредени, защото от векове по-големите са ги смукали. Те затова са големи и богати. Страшното е, че вече и там нещата не са добре и отиват на още по-зле!Иначе не е проблем да сменим една тиква с друга - колко се изредиха за близо четвърт век...? Дянков бил велик... хехе! За кого? За разни счетоводителчета по офисите за чужди фирми...Аз имам колеги, които затвориха, имате ли идея колко фирми са в несъстоятелност, какви са междуфирмените борчове, как се разплащат помежду си и в какви срокове, как се държи фирма с персонал над водата в момента?Иначе много го разбираме капитализма, видно от пишещите тук инвестор връз инвестор... хехеАко ме схващаш...? хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 36 rate down comment 0
deant
преди 10 години
А за тези неща повечето четящи и пишещи тук сигурно са забелязали мнението ми за зависимостта ни от ЕС и от "прехвалените външни инвеститори". Но наливането на заеми в дупките които са останали благодарение на тези ни взаимоотношения, няма как да излекува положението. Поне аз така мисля. Затова през 4 поста пиша, че трябва кардинална промяна - нещо което някой трябва да го направи ако щеш с риск за живота си. Дали ще ходим наляво или на дясно, не е това важното и не за това трябва да спорим. Въпроса е колко качествено ще се прави политиката! Засега няма нищо оптимистично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 40 rate down comment 1
naso_fr
преди 10 години
Напълно съгласен с теб!Мави е прав по принцип. Но в нашата държава колапсът след 20 години е НЕМИНУЕМ! Изчислявал съм приръста на ромското население, финансовите показатели на страната (дефицит в енергетиката, социалната система, задлъжнялост на домакинства, м/уфирмена задлъжнялост, държавна задлъжнялост - вътрешна и външна, темпове на реформи)... ЗАГИВА НИ ДЪРЖАВАТА БЕ!Мави, не е време сега за ляв популизъм. Има нужда от десни мерки за няколко години, за да може даването да не е за сметка на ръста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 26 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Губя бутилката, признавам си ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още