IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Новият дълг ще е в размер на около 1 млрд. лева

Ако не се генерира нов дълг, ще спрат плащанията към бизнеса, заяви финансовият министър

12:02 | 05.07.13 г. 82
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Новият дълг ще е в размер на около 1 млрд. лева

"Няколко неща налагат актуализация на бюджета", заяви финансовият министър Петър Чобанов днес в парламента. Той дойде в сградата заедно с премиера Пламен Орешарски, за да коментира актуализацията на бюджета, която правителството обясни, че се налага, предаде Dnes.bg.

"Първото нещо, заради което се налага актуализация, са недобре разчетените приходи - имаме емисията от 800 млн. лв., което изчерпва буфера за нов дълг", обясни още Чобанов.

Според финансовия министър втората причина за актуализацията на бюджета са недобре планираните разходи. Като пример той даде парите за хората с увреждания, които стигат само до октомври.

„Новият дълг, който ще натрупаме, ще е колкото да се покрие недостигът на средства в хазната. Освен това ще се търси и ликвиден буфер за следващата година“, обясни Чобанов.

Точният размер на новия дълг все още не е ясен, но най-вероятно ще е около 1милиард лева. За всяко непредвидено плащане, което изниква в момента, няма откъде да се вземат пари, допълни още министърът защо е необходимо да се натрупа нов дълг. Министърът обясни, че не разполага със средства дори за ремонти на болници. По негови думи му се налага да отказва средства на лечебни заведения, където условията са плачевни, въпреки собствените му убеждения .

Според финансовия министър, ако не се генерира нов дълг, вариантът е да се спрат плащанията към бизнеса, но това не е изход от създалата се ситуация.

Чобанов, макар и тактично, разкритикува и политиката на предшественика си Симеон Дянков. По думите на настоящия министър с постоянното рязане на разходи е намалял и брутният вътрешен продукт.

По негови думи от фискалния резерв липсват около 4 млрд лева, а предишното правителство е натрупало нов дълг от още приблизително толкова. "Между 7-8 млрд. лева е разликата в това, което предшественикът му Симеон Дянков е заварил и оставил в хазната", заяви още министърът. 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 41 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Става въпрос единствено за крадене. Този 1 милиард им трябва защото БСП и ДПС по стар навик искат да крадат бързо и в максимални количества, а понеже до края на годината всичко е правилно разпределено и осчетоводено до стотинка, няма възможност да крадат в мащабите, в които им се иска и затова пускат глупостта с нуждата от емитиране на нов дълг.КРАДЦИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 45 rate down comment 2
user##
преди 10 години
По-некадърно обяснение за нужния 1млрд не бях чел! Без него не може да ремонтираме болниците, спираме добавките за инвалиди, престават плащанията към бизнеса... - чудо. Пък изведнъж ще си оставяме буфер и за догодина от тоя 1млрд... Все едно целия държавен бюджет е 2млрд.- толкова "убавини" ни чакат с тоз един млрд ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 18 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Пич, аз първата си цигара в демократична държава съм я изпушил на летището във Франкфурт още през 1986 г. и доста съм пообиколил, вервай ми! Малко можеш да ми кажеш за онзи свят, което да не знам. Родата ми е пръсната по четирите края на света. Малко ти е трудно вероятно да проумееш, че светът не започва от теб и от сбъдналата ти се детска мечта да емигрираш... хехеБъди и ти щастлив! Все пак България я е имали и я има благодарение на тези тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 36 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Аз нямам нищо против бизнеса с Русия нито ме е гнус от руския нефт, газ или ток. ЕДИНСТВЕНО против съм техните престъпни договори по доставките за България със засекретени клаузи, много съм против тяхната заробваща търговска политика спрямо България.Кое пречи на Русия да има нормална търговска политика спрямо България, каквато има например с ред западни държави където нямат малцинство от корумпирани русофилски лобита???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 24 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Аз понеже не чета партийна литература и не боравя с лозунги, каквито ти смело използваш като комсомолски секретар, само дето си сменил името на Врага - от Световния Империализъм на Световния Комунизъм, та по въпроса с Русия мисля следното:Русия е един огромен и ненаситен пазар за всичко, което България е в състояние да произведе! Мен това ме интересува. Русия в момента е и ЕДИНСТВЕНИЯТ доставчик на природен газ, който си е дал зор да докара до двора ни една тръба с газ и в момента строи нова. На теб и на русофобите никой не ви пречи да си докарате друга, откъдето си намерите! Ама даже и за половин ЕС зад ОМВ нещо се оказа непосилно - то не е и толкоз проста работа това с газа, както на некои форумни икономисти им се струва.Изобщо, ако се заниимаваше с реални пари, може би Русия нямаше да ти изглежда толкова грозна - там има много пари за такива като нас... хехе.Доста по-убедени от теб русофоби нямат нищо против да правявт бизнес с Русия и не ги е гнус от руския газ и ток... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 26 rate down comment 0
data
преди 10 години
Мави е утопист . Няма лошо . Моите уважения - човек трябва да си отстоява идеите. Не знам може и да е прав - но едва ли ние ще сме живи да разберем . Дори Китай дето често го дават за пример постигна успехите си бягайки от социализъм към капитализъм ама това е друга тема . За сега за идеите им няма емпиричен опит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 34 rate down comment 1
leonidoff
преди 10 години
Ама как некакъв си комунизъм ?! deBill вече спомена, че може би живееш в един паралелен свят и въобще не разбираш какво става. Трябва или да започнеш да четеш или да поживееш 1-2 години в демократична държава, но може би е прекалено късно, бъди жив и здрав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 36 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Мави,както винаги за повечето неща си прав.Обаче не мога да се съглася с идеологическите ти вярвания затова че все богатите и чужденците са ни виновни. Нито някога ще се съглася че понеже сме твърде малки и бедни затова направо да се примирим с руското енергийно робство. То няма никакви предимства.Има достатъчно исторически примери вече за бедни и зависими страни, които сменят робската си психика и започват национално отговорно управление, образование и икономика и за 10-15 години си стъпват на краката. За съжаление в България това все още е невъзможно само заради доминиращата роля на русофилското лоби и на Русия, която го финансира и крепи. Ако се освободим от зависимостта си от това лоби и от енергийната ни зависимост, ако имаме истинска лустрация, нова конституция писана от не от ченгета, социалисти и русофили, ако има дефинирани закони и съдебна система независеща от корупция и ДС/КГБ кадри България за 10-15 години ще удвои стандарта си на живот и благосъстоянието си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 17 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 10 години
Хааахаха...! Ама Ти замислял ли си се, че откакто българският интелект се разлетя по всички посоки и покри всичките земни кълбета, нещата и по чужбина се сговниха яко... а? Нещо ни Щатите са това, което беха, нито Европа, даже Япония затъна до шия в проблеми! И всичко това откакто падна "стената" и младите, образовани и кадърни, но подтискани в родината си българи плъзнаха по света... хехеСамо питам, да не си помислиш, че нещо ти намеквам... хехе...Аз лош-добър, съм си тук, и хората около мен биват, не ходят да протестират нито срещу Бойко, нито срещу Станишко, ама форумните ла^йномети все ги преследва некакъв комунизъм, все търсят спасения от него и все не го намират, даже по широкия свят... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 28 rate down comment 0
data
преди 10 години
е как бе мави - това е невъзможно , трябваше да изчезнат със дянкоф ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още