IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Новият дълг ще е в размер на около 1 млрд. лева

Ако не се генерира нов дълг, ще спрат плащанията към бизнеса, заяви финансовият министър

12:02 | 05.07.13 г. 82
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Новият дълг ще е в размер на около 1 млрд. лева

"Няколко неща налагат актуализация на бюджета", заяви финансовият министър Петър Чобанов днес в парламента. Той дойде в сградата заедно с премиера Пламен Орешарски, за да коментира актуализацията на бюджета, която правителството обясни, че се налага, предаде Dnes.bg.

"Първото нещо, заради което се налага актуализация, са недобре разчетените приходи - имаме емисията от 800 млн. лв., което изчерпва буфера за нов дълг", обясни още Чобанов.

Според финансовия министър втората причина за актуализацията на бюджета са недобре планираните разходи. Като пример той даде парите за хората с увреждания, които стигат само до октомври.

„Новият дълг, който ще натрупаме, ще е колкото да се покрие недостигът на средства в хазната. Освен това ще се търси и ликвиден буфер за следващата година“, обясни Чобанов.

Точният размер на новия дълг все още не е ясен, но най-вероятно ще е около 1милиард лева. За всяко непредвидено плащане, което изниква в момента, няма откъде да се вземат пари, допълни още министърът защо е необходимо да се натрупа нов дълг. Министърът обясни, че не разполага със средства дори за ремонти на болници. По негови думи му се налага да отказва средства на лечебни заведения, където условията са плачевни, въпреки собствените му убеждения .

Според финансовия министър, ако не се генерира нов дълг, вариантът е да се спрат плащанията към бизнеса, но това не е изход от създалата се ситуация.

Чобанов, макар и тактично, разкритикува и политиката на предшественика си Симеон Дянков. По думите на настоящия министър с постоянното рязане на разходи е намалял и брутният вътрешен продукт.

По негови думи от фискалния резерв липсват около 4 млрд лева, а предишното правителство е натрупало нов дълг от още приблизително толкова. "Между 7-8 млрд. лева е разликата в това, което предшественикът му Симеон Дянков е заварил и оставил в хазната", заяви още министърът. 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 35 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
"Щом може държавата да допусне да се унищожат цели отрасли от българската икономика, за да се напълнят гушите на няколко търгаши, значи може и да изхранва оставащите без препитание!"Супер логика от човек, който се предствя, че е "доста повече капиталист от много пишещи тук, вероятно и по това се различаваме - аз мога да мисля, а и се занимавам с производство!"С две думи-нямам думи! От факта, че в Южна Африка, през последните 5 години се е увеличило търсенето на пилешко месо, докато в Европа намаляват жертвите при Автомобилни катастрофи, следва, че ако искаме да намалим още жертвите по пътищата, трябва да накараме Африканците да ядат още повече пилешко. Супер логика, но пък е статистически обоснована...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 46 rate down comment 0
amf1
преди 10 години
Хахахахаха недей, че ще ме разплачеш. Едно нещо съм разбрал - българина е изключително нагло, неблагодарно и мързеливо същество. Умните и качествени хора като цяло намират начин да се оправят в живота въпреки държавата. Пък ти като си толкова социално ориентиран, не се притеснявай - не знам на колко години си но децата ти най-вероятно ще доживеят деня, който ще трябва да се грижат освен за теб, за още двама пенсионери, двама 32-годишни работещи на черно *** подвизаващи се на борсата като безработни, две *** с по три чавета и пенсията и соц придобивките на няколко административни връзкаря. Тогава обясни на детето ти как трябва да е още по-толерантно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 39 rate down comment 0
data
преди 10 години
на бутилка джамесън че тия пари няма да отидат за пенсии ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 26 rate down comment 2
data
преди 10 години
Мави , за предния ти пост само ++++++++++++++ . Щот и нашего брата : ника "data" е в производството и знам доста добре за какво приказваш . Адмирации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 27 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 10 години
Същото касае и голями инфраструктурни бизнеси! Щом е задължително най-големите и печеливши дейности като енергетика, водоснабдяване, телекомуникации, транспорт и пр. да са собственост на чужди компании и това е държавна политика, значи държавата трябва да има идеи как да запълни дупката от онези пари, които се изтичат с милиарди в чужбина...!Или пак ще ми цъкате мълчаливи минуси...? хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 38 rate down comment 1
deBill
преди 10 години
абе нали имаше 2-3 милиарда контрабанда и шяхте да я изловите и да напълните бюджета.То иначе на вашите обещания и бездънни джобове ви липсват 100 милиарда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 31 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 10 години
Аз съм доста повече капиталист от много пишещи тук, вероятно и по това се различаваме - аз мога да мисля, а и се занимавам с производство! хехеИ като капиталист най-отговорно ти заявявам, че драмата на България не е в слабите, които чакат на държавата, а количеството и качеството на силните! Щом може държавата да допусне да се унищожат цели отрасли от българската икономика, за да се напълнят гушите на няколко търгаши, значи може и да изхранва оставащите без препитание! Аз не очаквам някой от тях да чете тук, но когато си купувате турски или китайски ел. контакт, китайски чорапи и обувки, китайски и турски дрехи и храна, вие наливате пари в джоба на 200-300 собственици на едри търговски фирми и същите пари изваждате от заплатите и пенсиите на милиони българи!Те така с капитализма и акъла!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 6
SSIW
преди 10 години
И не ме разбирай погрешно, че виждам Спасителите в лицето на тези, които са на власт в момента. Всичко, което искам да кажа, че проблемите ни са другаде, не са в този конкретен заем! Държавата може да изплати и 10 пъти по голям заем, ако функционира! Държавата НЕ ФУНКЦИОНИРА и всичко друго е с нищожна тежест пред този Еверест на проблемите (вкл. и заема)! Политиците в БГ, от "А" до "Я" са част от ПРОБЛЕМА! Надявам се с тези уточнения да съм дал да се разбере, че нямам "слепи" пристрастия към едни или други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 11
SSIW
преди 10 години
Еми, ако мислиш, че една не малка група от хора, нямат проблем да оцеляват с 70Е (Седемдесет Евро) пенсия на месец - няма проблем!!!! Обаче , ако мислиш , че това обстоятелство, все пак ни засяга като общество (най-малкото по линия на гражданския мир в страната), тогава единственото нещо, което ще помогне е увеличаване на пенсиите, ти какви източници предлагаш за реализиране на тази непредотвратима и безалтернативна мярка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 41 rate down comment 1
rogers
преди 10 години
Тоя ***, какъв министър може да бъде - не мога да им гледам тъпите мутри на тези
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още