IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

52 дни отнема на държавата, за да покрие задълженията си към бизнеса

Забавените плащания са причина за много фалити и загуба на твърде много работни места в Европа, коментират от ЕК

14:48 | 24.10.13 г.
52 дни отнема на държавата, за да покрие задълженията си към бизнеса

Забавените плащания в Европа водят до твърде много фалити и загуба на работни места, коментира ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев по време на семинар за забавените плащания.
"Всяко забавено плащане и всеки последвал фалит бавят развитието на устойчивата икономика и модерен пазар", заяви той.

Данните на Европейската комисия сочат, че стойността на неизплатените фактури са в размер на 340 млрд. евро. Това е два пъти над бюджета на общността за тази година - 147 млрд. евро.

Прогнозите за Българи показват, че през тази година транзакциите между държавните органи и предприятията се извършват за средно 52 дни, докато между отделните предприятия това отнема 38 дни. Средно за ЕС забавянето на плащанията от страна на държавата е от 61 дни, а между бизнеса - 49 дни.

Най-добро е положението във Финландия и Естония, където държавата бави плащанията със съответно 24 и 25 дни. На обратния полюс е Италия, където изплащането на фактурите от страна на държавата отнема 170 дни. В Гърция плащането отнема 159 дни. 

Това, което притеснява европейските чиновници, е задълбочаването на  проблема у нас - през 2012 година плащанията между бизнеса са били покривани за средно 36 дни, докато през тази година срокът вече е 38 дни.Въпреки всички политики на правителствотоза промяна, държавата се разплаща с бизнеса за същия срок - средно 52 дни.

Данните за общността пък показват намаляване на сроковете, посочи Маделин Бош, маркетинг мениджър в групата Intrum Justitia. Плащанията между бизнесапрез 2012 година е отнемало 52 дни и намаляв, а от държавните институции - 65 дни.

Тези данни показват, че ситуацията в България не е толкова тежка, но имаме нужда от още работа, за да изпълним  изискванията на законодателството. 

Европейската директива за забавените плащания залага на примера на държавата и предвижда срок от 30 дни за изплащане на задълженията на държавата към бизнеса. В изключителни случаи срокът може да бъде 60 дни. За бизнеса срокът е 60 дни с възможност за увеличение, в зависимост от вида на стоките или услугите. 

Заложено е още и увеличаване на лихвите - най-малко 8 процентни пункта над основните проценти, определени от Европейската централна банка.

Директивата вече е част от законодателството на 26 държави от ЕС, информира правният съветник към ЕК от Главна дирекция "Предприятия и промишленост" Идайра Робаяна Алфонсо. Само Белгия и Германия не са имплментирали текстовете и срещу тях е започнала наказателна процедура. 

Проблемът със забавениите плащания са особено значим за малките и средните предприятия. Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров посочи,че 99% от малките и средни предприятия у нас осигуряват 77% от работните места и по тази причина са важен партньор на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още