IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата върна 1,11 млрд. лева ДДС през септември и октомври

На 94% от фирмите се възстановява данък в размер на до 100 хил. лева, показа анализ на Министерство на финансите

10:58 | 20.11.13 г. 5
Държавата върна 1,11 млрд. лева ДДС през септември и октомври

През септември и октомври размерът на възстановения на фирмите данък добавена стойност (ДДС) е 1,11 млрд. лева, сочат справките на Министерство на финансите. Като цяло за третото тримесечие възстановеното ДДС е 1,63 млрд. лева.

Данните на Министерството на финансите показват, че през септември 6,9 хил. фирми са получили дължим ДДС на стойност над 577 млн. лева. 94% от фирмите са получили суми до 100 хил. лева.

От посочената справка е видно, че най-голям дял от цялата разплатена сума се пада на шест фирми, които са имали да получават данък над 15 млн. лева. На тях е възстановен ДДС на стойност 230 млн. лева.

През октомври държавата е върнала ДДС в размер на общо 532,4 млн. лева на 7,6 хил. фирми. Отново за 94% от тези компании възстановеният данък е в размер до 100 хил. лева. ДДС в големи размери (над 15 млн. лева) е върнато на 3 фирми, които са си поделили малко над 196 млн. лева.

През август възстановеното ДДС е в размер на 504,5 млн. лева на 7,5 хил. фирми.

Припомняме, че правителството на Пламен Орешарски посочи като един от основните проблеми за българския бизнес забавеното възстановяване на ДДС и другите плащания на държавата към фирмите. По тази причина и от началото на юли започнаха действия за подобряване на ефективността на процеса по възстановяване на данъка.

Част от мерките е ежемесечно публикуване на информация от страна на Министерството на финансите за възстановяване на ДДС през съответния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Не разбарах, новината лоша ли е?Изобщо, живот си живееш ти, момченце! За твой късмет писането на политически есета за руските проекти в България не се облагат с ДДС! Къде щеше да е сега държавата, ако можеха всички като теб... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Като цяло това е добре за бизнеса. Дянков правеше обратното - бавеше, назначаваше проверки или въобще не плащаше. В резултат ликвидността на фирмите страдаше, а растежът беше нисък, ако въобще го имаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Дано Мави Гоз да е между възстановилите ДДС-то, че скоро виеше на умряло тук във форума как му го бавят и едвам дишал бизнеса му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
killmore
преди 10 години
А може ли съпоставка с минали периоди? Така сами по себе си, тези числа не казват много? Това ДДС повече ли е, по-малко ли е спрямо миналата година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още