IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемните обществени поръчки за последното тримесечие са за 115 млн. лв.

Болници и държавни агенции са сред най-големите нарушители на ЗОП, констатира финансовата инспекция

13:17 | 10.01.14 г.
Проблемните обществени поръчки за последното тримесечие са за 115 млн. лв.

Проблемни обществени поръчки за над 115 млн. лв. констатира Агенцията за държавна финансова инспекция  (АДФИ) през четвъртото тримесечие на 2013 година.

Инспекторите от финансовата инспекция са открили 174 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за посочената сума и виновно причинени вреди за 162 682 лв. Това е станало по време на проведените 109 финансови инспекции за четвъртото тримесечие на 2013 г., съобщиха от АДФИ.

От извършените финансови инспекции 61 са по постъпили в агенцията сигнали и 48 - по утвърден годишен план. От планираните инспекции 44 са били в лечебни заведения, където са проверени проведените процедури за обществени поръчки за доставки и услуги, допълват от АДФИ.

В рамките на последното тримесечие на миналата година са съставени 971 акта за установяване на административно нарушение и 1 акт за начет - за работата на варненската дирекция на Държавния резерв. Там установените вреди са за 14 471 лв.

От проверените болнични заведения най-много нарушения са открити при проверките на "Комплексен онкологичен център - Пловдив" – 112 нарушения, "МБАЛ - Пазарджик" АД – 89, МБАЛ "Карнобат" ЕООД – 27, "Многопрофилна болница за активно лечение - Своге" ЕООД в Своге – 47, МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" в Лом – 82, "Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести - Троян" – 22, "МБАЛ - Троян" – 11, "Специализирана болница за активно лечение по кардиология - Велико Търново" – 23,  Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания "Д-р Марко Марков – Варна" – 18, МБАЛ "Света Анна – Варна" – 19.

Публикуваните данни от агенцията показват проблеми при:

Агенция "Пътна инфраструктура"

Открити са десет нарушения при възлагането на дейности – ремонти на пътища, изграждане на съоръжения и проектиране. Всички нарушения са свързани със ЗОП. Проблемните обществени поръчки (непроведените или неоснователно проведени) са две за 2,5 млн. лв.

"Национална електрическа компания" ЕАД

Проверен е търг за въоръжена денонощна охрана на площадката на АЕЦ „Белене”, както и за охраната на обекти към „Язовири и каскади” и обекти на клон „Хидроелектроинвест”. Нарушенията са седем, основно свързани със ЗОП. Проверени са две обществени поръчки на стойност 2 1 345 177 лв., съставени са 20 акта.

"Мини Марица - изток" ЕАД – Раднево

Проверени са 60 поръчки за 56,7 млн. лв., свързани с разходи за строителство, доставки и услуги, доставките на компютърно оборудване, резервни части, гориво и др. В графата "непроведени /неоснователно проведени" са отбелязани 10 поръчки, на стойност 1,3 млн. лв. Съставени са 81 акта.

ИА "Одит на средствата от Европейския съюз"

В работата на агенцията, която трябва да следи за законосъобразното изразходване на евросредствата, са открити общо четири нарушения, свързани с обществените поръчки и малките обществени поръчки. Проверени са 4 обществени поръчки на стойност 1 028 009 лв.

Изпълнителна агенция "Борба с градушките"

В работата на агенцията са открити пет нарушения, свързани със Закона за счетоводството, ЗОП и др.  Проверена е една обществена поръчка на стойност 6 421 080 лв. В графата „неоснователно проведени“ поръчки е посочена една процедура, като цитираната сума е 1,2 млн. лв.

Нарушения са открити и при провеждането на обществени поръчки в редица общини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още