IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата инспекция установи нарушения при обществени поръчки на две ЕРП-та

За „Енерго-Про“ стойността на непроведените или неоснователно проведените обществени поръчки надхвърля 37 млн. лева, за EVN - почти 963 хил. лева

15:54 | 10.07.13 г.
Финансовата инспекция установи нарушения при обществени поръчки на две ЕРП-та

Приключила е проверка на дейността на две от електроразпределителните дружества – „EVN България Електроразпределение“  и „Енерго – Про Мрежи“. Заключенията са, че има извършени нарушения по Закона за обществените поръчки – 64 за EVN и 36 за „Енерго - Про“, но няма установени вреди, съобщи Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

За „Енерго – Про“ стойността на непроведените или неоснователно проведените обществени поръчки надхвърля 37 млн. лева, докато за EVN тя е в размер на почти 963 хил. лева.

Като цяло през второто тримесечие АДФИ е приключила общо 122 проверки, уточняват от ведомството.

13 нарушения по Закона за обществените поръчки установи проверка в Министерския съвет. Агенцията е проверила провежданите търгове за строителство и услуги в периода 2011 – 2012 година.

В този период са анализирани 18 обществени поръчки на обща стойност 65 млн. лева. От агенцията обаче не са установили щети за бюджета, макар и с извършените нарушения.

Сред проверените са и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Агенцията е анализирала събирането и разходването на такси за утвърждаване и промяна на цените в електроенергетиката, включително и ценообразуването. Заключението е, че няма извършени никакви нарушения.

Нарушения на закона са установени и по отношение на дейността на болници, Българската национална телевизия (БНТ) и общини. В по-голямата си част при тези поръчки няма установени вреди или те са били възстановени своевременно.

По отношение на института по метеорология към БАН са установени 5 неоснователно проведени или непроведени обществени поръчки, като нанесените щети са в размер на 252 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още