IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Димитров: Не се прави нищо по проблема с бързите кредити

Трябва да бъде въведен предел на лихвата, над който тя да бъде обявена за частично нищожна, обясни председателят на Сметната палата

09:15 | 03.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Валери Димитров: Не се прави нищо по проблема с бързите кредити

Промените в Закона за потребителския кредит не решават един от сериозните проблеми – лихвите по т.нар бързи кредити, коментира в ефира на Нова телевизия председателят на Сметната палата Валери Димитров.

Според него повече регулации в сферата като например следене на капиталовата адекватност на институциите, отпускащи бързи кредити, не помага за намаляване на „лавинообразно растящите лихви”.

Проблемът бил свързан с прекомерната свобода на договаряне, допусната в Закона за задълженията и договорите.

„Нужно е антилихварско законодателство”, заяви Димитров, който е автор на повечето банкови закон в страната, изготвени през 90-те години, включително и Закона за БНБ и основата за въвеждането на валутния борд.

Той коментира, че проблемът с лихвите на бързите кредити би могъл да бъде решен с въвеждането на предел на лихвите. Припомняме, че тази възможност беше многократно коментирана от авторите на проекта за промени в закона за кредитите, но в крайна сметка при внасянето му в деловодството на Народното събрание подобни текстове липсват.

Днес Валери обясни, че в момента цената на кредитите се движи между 24 и 25%. Под "цената на кредита" се разбират всички разходи, които правят потребителите при обслужването на кредитите – лихвата, таксите и т.н. по кредита.

„В диапазона над 25% до 60-70-80% може да бъде избрано ниво, над което цената по кредита да бъде обявена за частично нищожна”, допълни още Димитров.

Много важно при „лихварските” закони е и да се направи така, че с вноските първо да се погасява главницата, а след това – лихвите и таксите, обясни още Димитров и допълни, че е дал своята концепция за промяна на законодателите. „Беше ми благодарено за материалите, които изпратих, но дотук”, обясни той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Естествено, че нищо не се прави. С "промените", бетонират правата на банките и фирмите по ЗКИ и разчистват пазара от малки и/или "случайни играчи". И ако се появи "мераклия" да знае, че има отчетна касичка.Нищо по същината не е пипнато. В ЕС, не им пука чак толкова много, техните клонове на банки печелят, за пред хората се прави голямото приказване за правата на потребителите, а пък те от своя страна, щом търпят стригането....на кой му пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още