IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Длъжниците вече ще посочват кои публични задължения погасяват*

Промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, свързани с единната сметка, бяха приети от парламента на второ четене

11:09 | 26.02.14 г.
Длъжниците вече ще посочват кои публични задължения погасяват*

С промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се дава право на длъжника да заяви вида на задълженията, които иска да погаси, когато не е в състояние да погаси едновременно публичните си задължения, установявани от НАП, до започване на принудителното им събиране. Изменението в ДОПК, внесено от Йордан Цонев (ДПС), бе прието от парламента на второ четене, съобщи БТА.

Припомняме, че в началото на февруари Конституционният съд обяви единната сметка за противоречаща на Конституцията. Промени в ДОПК, приети на първо четене, предвиждаха да бъдат направени четири подсметки или четири отделни сметки.

Единната сметка беше въведена с идеята да облекчи бизнеса и гражданите, защото с нея се премахват множеството преводи за задължения към бюджета, здравната каса и социалното осигуряване и съответните суми се подават с една вносна бележка. Съответно се спестяват и банкови такси.

Днес депутатите решиха длъжникът да заявява вида на задълженията, които ще погаси, до започване на принудителното им събиране. Задълженията, които погасява, са разделени на дългове за данъци и други задължения за централния бюджет; за здравноосигурителни вноски за бюджета на НЗОК; за задължителни осигурителни вноски за социалноосигурителните фондове, администрирани от НОИ; за вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

С постъпилата сума се погасява задължението от съответния вид, срокът за внасяне на което изтича най-рано към датата на плащането. Ако срокът за внасяне на две или повече публични задължения от един и същ вид изтича на една и съща дата, те се погасяват съразмерно.

Внесените по сметки на НАП суми за бюджета на НЗОК и за социалноосигурителните фондове към НОИ, се превеждат ежедневно по сметка на двете институции, приеха депутатите. Определен е и редът, по който се погасяват задължения, съществуващи до влизането в сила на този закон.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са предложени промени в Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване с цел запазване на правата на самоосигуряващите се лица и на здравно осигурените лица да посочват кое от задълженията си погасяват.

НАП закрива единната сметка на 28 февруари

Единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски ще функционира до петък, 28 февруари, съобщиха от НАП. Плащанията по единната сметка ще бъдат обработвани най-късно до този срок.

Препоръчително е последните преводи по старата сметка да се извършат не по-късно от 11,00 ч. на тази дата. В края на работния ден на 28 февруари 2014 г. досегашните банкови сметки на НАП ще бъдат закрити. От 4 март 2014 г. плащанията ще се извършват по 4 нови сметки – за данъци, за социално осигурителните вноски, за здравните вноски и за вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Информация за новите банкови сметки по териториални структури ще бъде достъпна след 1 март 2014 г. в рубриката „Плащане“ на www.nap.bg, в банковите офиси и на гишета за обслужване на клиенти на НАП.

НАП ще изпрати близо 300 000 персонални електронни писма до всички данъкоплатци, чиито електронни адреси са достъпни в регистрите на Агенцията до края на седмицата.

* Допълнена с информацията на НАП

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още