IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиции за 58 млн. евро са влезли в България през януари

Предстои да разберем как ще се отрази на чуждите инвестиции изтеглянето от страната на две големи компании през февруари

13:16 | 17.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвестиции за 58 млн. евро са влезли в България през януари

През 2013 г. спадът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) забави своето темпо в сравнение с кризисните години. Но въпреки това сумата на капиталите, влезли в страната през миналага година, остава далеч от стойностите в предкризисните години. През 2013 г. ПЧИ в страната се свиха със 17% спрямо 2012 г. Чуждите инвеститори са внесли в страната ни 1,229 млрд. евро спрямо 1,481 млрд. евро през 2012 г. и 6,549 млрд. евро през 2008 г.

През януари ПЧИ възлизат на 58,3 млн. евро при сума от 70,8 млн. евро за януари 2013 г. Понижението е с близо 18%, или с 12,4 млн. евро, показват предварителните данни на Българска наордна банка (БНБ) за състоянието на платежния баланс за първия месец на 2014 г.

Негативният тренд е напът да се пренесе и в първите месеци на новата година, тъй като през февруари – и то в един и същ ден - два големи инвеститора обявиха, че излизат от родния ни пазар. В края на февруари „Видеолукс Холдинг“ - собственикът на веригата за техника „Технополис“ - подписа предварителен договор за покупката на българското поделение на немската верига Praktiker.

Германската компания изпитваше проблеми на местно ниво. Причината за изтеглянето може би са свъразни именно с лошото състояние на финансите на компанията-майка в Германия. Като друга причина, но може би с по-малко влияние, е конкуренцията в този пазарен сегмент в България. Вторият фактор може би е с по-малко въздействие за решението, защото реално компанията ще развива своята дейност в страната, но просто сменя собственика си, а не изтегля цялостния си бизнес.

Другият инвеститор, който продава, е белгийската верига за търговия на дребно с хранителни продукти Delhaize Gruop. Kомпанията съобщи, че ще се раздели с веригата „Пикадили". Очаква се сделката да бъде финализирана през второто тримесечие на 2014 г. Именно на по-късен етап ще станат видими реалните ефекти върху платежния баланс на страната.

Проучване на консултантската компания CBRE показа, че България е 46-ата най-желана дестинация за експанзия на глобалните търговски вериги. Интерес към страната ни проявяват 3% от анкетираните от компанията световни търговски вериги.

Добри новини за приток на капитали все пак не липсват. Откроиха се няколко бранда, които за първи път стъпват в страната ни като например Debenhams, Dirk Bikkembergs, както и гръцката верига Notos, която е ключов наемател в мола на Околовръстното шосе на София, който се очаква да заработи през есента. Други - като например Decathlon, избраха да присъстват на пазара със собствени магазини. Mango също се очаква да се върне скоро на българския пазар, като този път компанията ще влезе директно, а не чрез франчайз.

По държави най-големите ПЧИ в страната за януари 2014 г. са от Британските вирджински острови – 19,8 млн. евро и от Холандия – 18,4 млн. евро. Най-големите нетни отрицателни потоци за периода са към Франция - 9,5 млн. евро, показва статистиката на БНБ.  Британските вирджински острови са офшорна зона и едва ли сумите, влезли в страната, са под формата на дълготрайни инвестиции, например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Сега по статията конкретно.Истински инвестиции можем да кажем, когато българи развиват бизнес и реинвестират в България!Всичко друго е източване! Нека не се лъжем! Изнасяне на капитали в особено големи размери! За справки статията на проф. Иван Ангеловhttp://***.scci.bg/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=8491&mode=thread&order=0&thold=0Идва нова "икономическа" ера, където банките наистина ще бъдат банки а не източвачи на животи и убийци друрари химикономисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Malko no ot sarcehttp://econ.bg/%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%81-%D0%95%D0%9E%D0%9E%D0%94_l.c_i.212294.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Видеолукс Холдинг - собственикът на веригата за техника ТехнополисНа тези някой знае ли какъв им е генезиса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още