IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага премахване на плоския данък

В проекта на социалистите се предвижда да има необлагаем минимум и той да се завишава за семейства с деца

15:29 | 29.10.14 г. 58
БСП предлага премахване на плоския данък

БСП предлага премахването на единната данъчна ставка (плоския данък) върху доходите на физическите лица и замяната му с прогресивно-подоходен данък. Това се посочва в проект, внесен от социалистите в парламента, за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

В проекта на социалистите се предвижда да има необлагаем минимум при месечна данъчна основа до 340 лв. и той да се завишава за семейства с деца -  с 15 на сто за първо дете и с още 10 на сто – за второ дете. Завишаване на необлагаемия минимум се декларира и ползва от единия родител по избор.

Размерът на дължимия данък за доходи от трудови правоотношения се определя в проекта, съгласно следната таблица:

По следния начин се изчислява размерът на данъка върху общата годишна данъчна основа:


В мотивите към проекта ключовата дума е справедливост - там се обяснява, че целта на предлаганата промяна е да се разпредели справедливо данъчната тежест между физическите лица с различни доходи.

Социално справедливо е лицата с по-високи доходи да поемат и носят по-голяма социална и фискална отговорност и да носят различна тежест. Същевременно за лица с определен най-нисък доход се въвежда необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, с което им се осигурява по-голям доход и възможност за по-добра социална приспособимост, посочва се в законопроекта.

Според левите депутати повишаването на данъчната тежест засяга преди всичко лицата с „наистина големи доходи за българските условия“.

Трябва ли да премахнем плоския данък?

Да
Не
Нямам мнение
Общо 3587 гласа

Очакваният ефект от данъчната реформа е да се стимулира потреблението на стоки и услуги (преди всичко от първа необходимост) и като цяло да има положителен макроикономически и фискален ефект.

Освободените от данъчна тежест доходи ще повишат покупателната способност на масовия потребител и ще допринесат за повишаване на стандарта на живот. Увеличеният оборот, в резултат на нарастване на потреблението, ще има и пряк положителен фискален ефект като следва да се очаква нарастване на ДДС и корпоративния данък, твърдят вносителите.

В първия си работен ден депутатите успяха да внесат в деловодството 28 предложения за промени в законодателството на страната. До момента законодателните предложения на народните представители от 43-то НС са 33.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 15 rate down comment 5
kane
преди 9 години
90% трябва да е за доходите над 1 милион данъка, а не 20-30%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 17 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Ако този модел(а това няма аз и ти как да го знаем), който предлага БСП докара същите пари в хазната, както плоският данък, то е по-добър, просто щото облекчава тия, за които тия 34 лв са ужасно много. Друга е темата дали ще докара тия пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 17 rate down comment 0
trendline
преди 9 години
Проблемът не е дали да е прогресивна данъчната скала. Проблемът е в начина на изразходване на събраните от данъци публични средства. Тъй като няма прозрачност, едни хора ще станат по-богати с нашите пари. Качеството на административните услуги, поддържането на общите площи и т. н. ще си останат също толкова зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 16 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Колчо...не искам да ги оправдавам, ама за това не е вината на БСП(поне точно за това не е...за много неща са виновни, ама точно това не е от тях), -преди няколко месеца нямаше как да го приемат по две причини:1. ДПС бяха против и нямаше как да стане, а ГЕРБ не кооперираха, та нямаха мнозинство по темата 2. Нямаше от къде да дойде време за това, щото ДПС ги гътнаха от властта, доста преди да имаха шанса да го направят. Знам, че не помниш и че повечето хора имат селективна памет, ама БСП и преди половин година тръбяха същото(не съм гледал числата тогава, но поне в същият дух).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 17 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Аз не съм против:)Даже съм яко за. И тия данъци да остават в общините, щото се получава така-община, която яко кърти земеделие е бедна, щото не получава нищо от тая работа. И съм за някакво малко облагане на земеделските земи, но не виждам как ще стане административно.За статията-яко подкрепям по принцип идеята, но няма да сработи, просто ще почнат да се крият данъци. Виж-ако имахме читави данъчни щях да съм за.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 16 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
само да кажа, че тук тоя данък не отива в бюджета, а остава в общините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 21 rate down comment 1
keizer
преди 9 години
Какво очакваш от комунистически ***. То е ясно и на малките деца, че тия пишлемета дето пишат против плоския данък взимат мизерни пари и ще се спукат от завист. поради тази причина подкрепят партията-майка. Нали ако взимаха 5 бона нет кат сметнат в таблицата ще трябва да платят двоен данък, и тогава щяха да пеят друга песен. Бедни, селски душички - важното на вуте да му е зле...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 21 rate down comment 0
data
преди 9 години
Малко да се образоваш : http://***.atlas-bg.eu/krizata-samo-potvrdi-polzite-ot-ploskiya-dank.htmlп.п. И си го набийте в главата - няма добра или лоша данъчна система . Има такава която работи в дадена държава и такава която не работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 18 rate down comment 1
data
преди 9 години
Точно - трябва да се облагат сериозно РЕНТНИТЕ доходи ! Ама за тях никой не говори нали комунисто-капиталисти ? Да праснем тия дет бачкат това ли ви е идеята бе *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 17 rate down comment 0
Чичо Манчо
преди 9 години
Не забравяй, че това е само проект и то от опозиционна партия. Като опре до гласуване ще се видят истинските числа... А това е чиста проба популизъм и леко "намигане" към отцепниците от АБВ и към твърдото ядро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още