IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага премахване на плоския данък

В проекта на социалистите се предвижда да има необлагаем минимум и той да се завишава за семейства с деца

15:29 | 29.10.14 г. 58
БСП предлага премахване на плоския данък

БСП предлага премахването на единната данъчна ставка (плоския данък) върху доходите на физическите лица и замяната му с прогресивно-подоходен данък. Това се посочва в проект, внесен от социалистите в парламента, за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

В проекта на социалистите се предвижда да има необлагаем минимум при месечна данъчна основа до 340 лв. и той да се завишава за семейства с деца -  с 15 на сто за първо дете и с още 10 на сто – за второ дете. Завишаване на необлагаемия минимум се декларира и ползва от единия родител по избор.

Размерът на дължимия данък за доходи от трудови правоотношения се определя в проекта, съгласно следната таблица:

По следния начин се изчислява размерът на данъка върху общата годишна данъчна основа:


В мотивите към проекта ключовата дума е справедливост - там се обяснява, че целта на предлаганата промяна е да се разпредели справедливо данъчната тежест между физическите лица с различни доходи.

Социално справедливо е лицата с по-високи доходи да поемат и носят по-голяма социална и фискална отговорност и да носят различна тежест. Същевременно за лица с определен най-нисък доход се въвежда необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, с което им се осигурява по-голям доход и възможност за по-добра социална приспособимост, посочва се в законопроекта.

Според левите депутати повишаването на данъчната тежест засяга преди всичко лицата с „наистина големи доходи за българските условия“.

Трябва ли да премахнем плоския данък?

Да
Не
Нямам мнение
Общо 3587 гласа

Очакваният ефект от данъчната реформа е да се стимулира потреблението на стоки и услуги (преди всичко от първа необходимост) и като цяло да има положителен макроикономически и фискален ефект.

Освободените от данъчна тежест доходи ще повишат покупателната способност на масовия потребител и ще допринесат за повишаване на стандарта на живот. Увеличеният оборот, в резултат на нарастване на потреблението, ще има и пряк положителен фискален ефект като следва да се очаква нарастване на ДДС и корпоративния данък, твърдят вносителите.

В първия си работен ден депутатите успяха да внесат в деловодството 28 предложения за промени в законодателството на страната. До момента законодателните предложения на народните представители от 43-то НС са 33.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 20 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Във Великобритания, Германия, САЩ и Канада данък имот е второто най-важно перо в бюджета на страната, а в САЩ събират над 500 млрд. $ от данъци върху имотките, у нас такова доходно перо изобщо няма в бюджета?? Кой има интерес от това??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 15 rate down comment 3
Vesko94
преди 9 години
Ако всеки мислеше както теб, нямаше да има нито държава, нито общност, нито народ. Държавата, както казва един велик лидер и политик - Маргарет Тачър, е като едно голямо семейство. По твоята логика все едно да кажеш на жена си - ти не заслужаваш същата здравна услуга като мен, само защото ти плащаш по-малък данък на държавата. Не е сериозно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 24 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
На Запад въпроса с недостига на средства за социалната система обикновено се решава с намаляване помощите за крайно-безработните, и вдигане на данъците върху собствеността, особено върху имотите. Стойността на родните имотки е към 180 млрд. лева, ако на година се събира 1% данък върху тях ето ти 1.8 милиарда, а всъщност на година могат да се събират и дори 3 милиарда данък имот. А да не говорим за данъци върху земеделската земя, данъци върху хазарта, борсовата търговия, мазните храни и още мнооооооого други области. Така данъкът няма да удари средната класа а имотните, хазартните и прочие фараони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 16 rate down comment 4
Vesko94
преди 9 години
А и до момента не видях ясни аргументи в подкрепа на "десятъка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 29 rate down comment 1
Gold Zombie
преди 9 години
То е ясно, че БСП пускат димки в момента, ама все пак да се включа и аз с едно въпросче, което ме гложди всеки път, като се заговори за прогресивно облагане и кое е честно и кое - не:Аз ще получавам ли с 20% по-добра услуга от държавата в сравнение с този дето плаща 10% данък?!? А този, дето внася 0%, защо да е честно да получава същата услуга като мен. Той поравно ли е допринесъл към общото добруване?Отделен въпрос е, че държавата не е в състояния да предоставя нито услуга в защита на живота и имуществото ми, нито за нещо друго, ама карай да върви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 16 rate down comment 3
Vesko94
преди 9 години
Дата, как ще пълни бюджета? Я виж колко са приходите в бюджета за тази година от ДОД и корпоративен данък. Ще ти ги кажа - около 1.5 млрд. е от корпоративен данък, малко над 2.6 млрд. е ДОД. Как ще пълни това бюджета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 17 rate down comment 9
SS-23
преди 9 години
ше плащаш , щом искаш да печелиш!нали си кап... ами не виждаш ли, че аз като нямам пари, заради плоския данък (да речем), няма да си купя от салама ти, който произвеждаш, и с това ще ти "ударя" бизнеса!Същото важи и за заплатите : ниски заплати, малко покупателна сила - малко потребление - малка печалба - затваряне на фабриката...Плащай... и не се ослушвай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 15 rate down comment 8
Vesko94
преди 9 години
Крайно, как да кажа, абсурден аргумент. Много, ама много хора, които са учили, трудели са се усърдно, сега работят за 300-400-500 лв. Виж учителите например. Не приемам казаното от теб за ясен аргумент в подкрепа на плоския данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 20 rate down comment 4
data
преди 9 години
ха-ха-ха-ха явно тука сте нова порода капиталисти - искащи да им вдигат данъците . Мухааааааа ха-ха-ха-ха Или сте просто смешници пишещи в инвеститорски форум !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 20 rate down comment 4
Bill-bg
преди 9 години
В интерес на истината, не е нормално (при сегашното положение), този, дето е с 500 лв и този дето е с 2000 лв да плащат еднакъв процент!Напротив - това е нормалното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още