IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага премахване на плоския данък

В проекта на социалистите се предвижда да има необлагаем минимум и той да се завишава за семейства с деца

15:29 | 29.10.14 г. 58
БСП предлага премахване на плоския данък

БСП предлага премахването на единната данъчна ставка (плоския данък) върху доходите на физическите лица и замяната му с прогресивно-подоходен данък. Това се посочва в проект, внесен от социалистите в парламента, за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

В проекта на социалистите се предвижда да има необлагаем минимум при месечна данъчна основа до 340 лв. и той да се завишава за семейства с деца -  с 15 на сто за първо дете и с още 10 на сто – за второ дете. Завишаване на необлагаемия минимум се декларира и ползва от единия родител по избор.

Размерът на дължимия данък за доходи от трудови правоотношения се определя в проекта, съгласно следната таблица:

По следния начин се изчислява размерът на данъка върху общата годишна данъчна основа:


В мотивите към проекта ключовата дума е справедливост - там се обяснява, че целта на предлаганата промяна е да се разпредели справедливо данъчната тежест между физическите лица с различни доходи.

Социално справедливо е лицата с по-високи доходи да поемат и носят по-голяма социална и фискална отговорност и да носят различна тежест. Същевременно за лица с определен най-нисък доход се въвежда необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, с което им се осигурява по-голям доход и възможност за по-добра социална приспособимост, посочва се в законопроекта.

Според левите депутати повишаването на данъчната тежест засяга преди всичко лицата с „наистина големи доходи за българските условия“.

Трябва ли да премахнем плоския данък?

Да
Не
Нямам мнение
Общо 3587 гласа

Очакваният ефект от данъчната реформа е да се стимулира потреблението на стоки и услуги (преди всичко от първа необходимост) и като цяло да има положителен макроикономически и фискален ефект.

Освободените от данъчна тежест доходи ще повишат покупателната способност на масовия потребител и ще допринесат за повишаване на стандарта на живот. Увеличеният оборот, в резултат на нарастване на потреблението, ще има и пряк положителен фискален ефект като следва да се очаква нарастване на ДДС и корпоративния данък, твърдят вносителите.

В първия си работен ден депутатите успяха да внесат в деловодството 28 предложения за промени в законодателството на страната. До момента законодателните предложения на народните представители от 43-то НС са 33.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 24 rate down comment 4
Bill-bg
преди 9 години
В интерес на истината, не е нормално (при сегашното положение), този, дето е с 500 лв и този дето е с 2000 лв да плащат еднакъв процент!Напротив - това е нормалното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 18 rate down comment 8
SS-23
преди 9 години
ами няма да криеш доходи ве... нали си европеец... ще играеш честно и почтено и ще си плащаш данъците!или викаш - европеец за доходите, ама си бай *** - за данъците! Ей за тва тая държава няма да прокопса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 20 rate down comment 0
data
преди 9 години
Явно никой от тези който подкрепят вдигането на "плоския" данък означава автоматично и вдигане на корпоративни такъв ! А ако го вдяват - КЪВ ГО ТЪРСЯТ В ИНВЕСТОРА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 17 rate down comment 15
SS-23
преди 9 години
Така предлаганите промени , ми се виждат доста плахи.... има ефект, върху стандартните заплати (до 2000 лв), но той по-скоро символичен!Според мен, наклона на графиката трябва още да се увеличи...В интерес на истината, не е нормално (при сегашното положение), този, дето е с 500 лв и този дето е с 2000 лв да плащат еднакъв процент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 20 rate down comment 2
data
преди 9 години
Веско - плоския данък пълни бюджета ! Ето ти аргумент ! п.п.Сивата икономика заради данъците , а заради регулацията на секторите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 17 rate down comment 1
data
преди 9 години
Явно на комунисто-капиталистите от БСП им тежи десятъка ! Искат и него да не плащат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 37 rate down comment 2
Императорът
преди 9 години
Веднага ти давам аргумент: несправедливо и недопустимо е този, който повече е учил, повече е рискувал, повече е работил, бил е по-амбициозен и усърден, да бъде ограбван и принуждаван да храни този, който не е благоволил да научи дори азбуката, не желае да работи, нито дори да спазва законите !!!Редно е този, вторият, да бъде принуден сам да си изкарва прехраната, дори ако трябва: с помощта на тояга !!! Дори аз бих направил обратно подоходен данък, за да бъдат стимулирани хората да работят повече и да печелят повече пари за семействата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 10
Vesko94
преди 9 години
Аз дадох ясни факти с аргументи. Що ли не се учудвам, че защитниците на плоския данък не могат да дадат смислени такива, подкрепени с факти от всекидневието на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 35 rate down comment 1
Императорът
преди 9 години
"Супер". Така окончателно ще бъдат прогонени от държавата и малкото останали кадърни, образовани и здраво работещи хора, за да останат само политици, ушеви и *** !!! Как смее държавата така да ограбва работещите хора, при положение, че нищо не им дава в замяна - нито защитава имота и дори живота им, нито им предоставя нормални административни услуги, нито читаво здравеопазване или адекватна грижа за децата им !!! ***, по-добре наложете данък върху всевъзможните помощи за професионални безработни, за професионални "самотни майки" на N брой чаавета, защото тия гадини цял живот получават наготово, но нищо не дават на тая държава !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 10
Vesko94
преди 9 години
Сивата икономика се измерва най-вече там долу, дето няма скъпи коли и лъскави костюми. Навсякъде където се обърнеш цигарите, контрабандните такива, са масовост, защо плоският данък не спря това, нали щеше? Защо моят хазяин крие данъци от държавата, като декларира, че уж получава само 150 лв наем, а всъщност той е в пъти по-висок. Що не декларира цялата сума? Нали плоският данък щеше да "поправи" това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още