IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага премахване на плоския данък

В проекта на социалистите се предвижда да има необлагаем минимум и той да се завишава за семейства с деца

15:29 | 29.10.14 г. 58
БСП предлага премахване на плоския данък

БСП предлага премахването на единната данъчна ставка (плоския данък) върху доходите на физическите лица и замяната му с прогресивно-подоходен данък. Това се посочва в проект, внесен от социалистите в парламента, за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

В проекта на социалистите се предвижда да има необлагаем минимум при месечна данъчна основа до 340 лв. и той да се завишава за семейства с деца -  с 15 на сто за първо дете и с още 10 на сто – за второ дете. Завишаване на необлагаемия минимум се декларира и ползва от единия родител по избор.

Размерът на дължимия данък за доходи от трудови правоотношения се определя в проекта, съгласно следната таблица:

По следния начин се изчислява размерът на данъка върху общата годишна данъчна основа:


В мотивите към проекта ключовата дума е справедливост - там се обяснява, че целта на предлаганата промяна е да се разпредели справедливо данъчната тежест между физическите лица с различни доходи.

Социално справедливо е лицата с по-високи доходи да поемат и носят по-голяма социална и фискална отговорност и да носят различна тежест. Същевременно за лица с определен най-нисък доход се въвежда необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, с което им се осигурява по-голям доход и възможност за по-добра социална приспособимост, посочва се в законопроекта.

Според левите депутати повишаването на данъчната тежест засяга преди всичко лицата с „наистина големи доходи за българските условия“.

Трябва ли да премахнем плоския данък?

Да
Не
Нямам мнение
Общо 3587 гласа

Очакваният ефект от данъчната реформа е да се стимулира потреблението на стоки и услуги (преди всичко от първа необходимост) и като цяло да има положителен макроикономически и фискален ефект.

Освободените от данъчна тежест доходи ще повишат покупателната способност на масовия потребител и ще допринесат за повишаване на стандарта на живот. Увеличеният оборот, в резултат на нарастване на потреблението, ще има и пряк положителен фискален ефект като следва да се очаква нарастване на ДДС и корпоративния данък, твърдят вносителите.

В първия си работен ден депутатите успяха да внесат в деловодството 28 предложения за промени в законодателството на страната. До момента законодателните предложения на народните представители от 43-то НС са 33.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 21 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Обори ме ти, не казваш нито един факт.Колко е сивата икономика , а колко е била? И как точно се измерва?Абе... както и да е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 6
Vesko94
преди 9 години
Обори ме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 9
Vesko94
преди 9 години
Към 7. Схващането, че ниските данъци ще стимулират големите и богати предприемачи и корпорации да инвестират повече, а оттам да дойде необходимостта от наемането на повече работна ръка, не се оправдаха дори и в Щатите и Великобритания. Да, тази политика там все пак даде някакви добри резултати, никой не го отрича, но в българския вариант такова нещо като trickle не се състоя и на 5 %. А и нека не забравяме, че и в най-либералните времена на 80-те данъците в САЩ и повечето държави по света си бяха прогресивни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Нищо от написаното не е вярно - просто и ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 36 rate down comment 1
keizer
преди 9 години
От жалки комунисти какво друго може да се очаква. те така или иначе си работят на принципа кеш енд кери, който данък не го лови. Ще ударят истинската средна класа в БГ, която на дребните комунистически *** знаят, че по принцип никога не гласуват за тях. Имало справедливост, спрямо кого има справедливост, че наистина не разбирам. Нали ако взимам 10 бона, ще платя 1000 лева данък, а тоя дет вади 500 лева ще плати 50 лева данък, т.е. аз ще платя 20 пъти по-голям данък? Но да правят каквото искат комунистическите *** - просто ще ме накарат да мина изцяло на черно и няма да плащам и тези 10%. тогава какво ще стане със събираемостта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 1
melon
преди 9 години
Поредна комунистическа тъпня.. От промяна в плоския данък постъпленията НЯМА да се вдигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 17
Vesko94
преди 9 години
За мен подоходното облагане не трябва да лежи на основата кой е ляв, кой десен. Явно е, че сега действащият данък десятък, както го наричат повечето, не донесе това, което защитниците му твърдяха, че ще донесе. А фактите са следните:1. Сивата икономика не се сви по данни на Евростат у нас тя е над 30%, около 35%.2. Приходите далеч не се повишиха така, както се очакваше.3. Облагането и на най-ниските доходи отне не малка част от покупателната способност на много българи.4. Тясна група хора забогатяха още повече, докато малката средна класа и тези с най-ниски доходи платиха, и все още плащат, цената на кризата, която в България тепърва ще става по-сурова.5. Нивото на ПЧИ е крайно недостатъчно, за да се стигне до повишаване на доходите на трудещите се, а десетъкът уж щеше да привлече сериозен капитал.6. Много от следкризисните политики в САЩ и Европа заложи на повече инвестиции на правителството, с цел подкрепа на растежа.7. Плоският данък не доведе до т.нар. trickle down economics
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
те си го въведоха а сега понеже знаят че няма да мине и затова го предлагат иначе и тях не ги устройва, БСП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 0
Чичо Манчо
преди 9 години
Реално погледнато промените, които предлагат са твърде козметични, повече са за стягане на червените редици, отколкото за нещо реално. Прогресивното им облагане всъщност е доста "плоско". Но развалят хубавата работа и развързват ръцете за популистки упражнения в стил "бий богатия" за в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
НОрмално е .... Аритметика !По сега действащия ЗДФЛ сумите до 340 лв. също се облагат с 10% !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още