IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията разкритикува проекта за актуализация на Бюджет 2014

КТБ е водеща тема при дебатите в пленарната зала

16:44 | 18.11.14 г.
Опозицията разкритикува проекта за актуализация на Бюджет 2014

Той отчете, че пет редовни и две служебни правителства са управлявали от създаването на банката, което е било възмездено – с „месечни тлъсти хонорари, наеми на недвижими имоти и прочие“.

„Искам да знам кой от тези хонорари е с адрес ДПС, за да се облъчва публичното съзнание упорито с внушението за КТБ като банката на сараите. Този „син политически език“, който облъчва българското общество с митологеми, трябва да се ваксинира. Единствената ваксина е истината“, каза той.

Местан припомни,  че ДПС са внесли законопроект за сваляне на банковата тайна за вложителите в КТБ. Според него тя може да падне, тъй като в случая имаме не банка, а „ерзац банка или по-скоро пирамида“. Той декларира желанието на ДПС да подкрепят предложения за редакции на закона, които да го направят работещ.

Лютви Местан попита и какво става с цесиите на КТБ. „Да не би виновните за фалита да се окаже, че ще придобият активите чрез придобити цесии на стойност 50% от стойността на влоговете“, предупреди той.

„Трябва да се говори не за проблемите на една банка, а за надзора върху банковата система“, заяви Янаки Стоилов от БСП - Лява България. “Често не се обръща внимание колко независима е централната банка. Когато възникнат проблеми, разбира се, че не ги решава тя, а по-лошото е, че не ги и плаща“, каза той.

Според него промяната в бюджета прикрива системни проблеми, вместо да ги реши. За позицията на социалистите той каза: „Не е достатъчно да се въздържим, а да отхвърлим този подход“.

Кирил Цочев от АБВ се обяви за актуализацията, за да се изплатят бързо гарантираните депозити в КТБ. Той поиска да има коледни бонуси за всички пенсионери, а не само за тези с ниски пенсии.

БСП няма да подкрепи внесения проект, за нас той беше ненужен, каза Михаил Миков. Той посочи, че с актуализацията се променя философията на Бюджет 2014. Ако прогнозите са били оптимистични, то буферът от 5% в разходната част даваше шанс това да се коригира, посочи той.

Като аргумент против актуализацията той изтъкна, че е важно отношението на международните пазари към България, тъй като страната прави скок към задлъжнялост. Отговорността се носи от сегашното правителство, каза социалистът.

Има и добри неща в цялата история – днешната новина за пенсионерите, отчете той. Според него обаче очертаващият се свръхдефицит бил крайно неразбираем.

Миков смята, че разходите в ремонта на бюджета не са описани достатъчно детайлно от МФ.

От БСП смятат, че новото дългово финансиране до 4,5 млрд. лв., ще натовари данъкоплатците. Затова социалистите твърдят, че дефицитът може да не надхвърли 3% или пък да се осигурят средства от други източници. Според Миков сериозно се посяга на прозрачността от страна на „четворната коалиция“.

Финансовият министър Владислав Горанов каза на опозицията, че са имали уникалния шанс с мълчание да се измъкне от забърканата каша. Искате ли да не платим на фирмите по спрените европрограми, попита риторично той.

Той посочи, че за първото полугодие на 2014 г. са направени близо 1 млрд. лв. повече разходи в сравнение с първото полугодие на 2013 г. За разходите на служебното правителство били виновни наводненията, обясни той. „Сякаш в един момент и природата се бунтуваше срещу това, което се случва в държавата“, каза Горанов.

Дебатите в Народното събрание ще продължат до изчерпване на темата. По-рано днес депутатите одобриха актуализацията на бюджета на Здравната каса

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още