IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Стоянова: Пенсионните фондове няма да се дестабилизират с промяната на модела

Рано е да се правят разчети колко средства ще се пренасочат към НОИ, заяви председателят на бюджетната комисия

12:12 | 16.12.14 г. 27
М. Стоянова: Пенсионните фондове няма да се дестабилизират с промяната на модела

Пенсионните фондове няма да се дестабилизират с промяната на пенсионния модел. Това каза пред журналисти в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова преди дебата за Бюджет 2015 в ресорната комисия.

Припомняме, че управляващите предлагат да се даде право на родените след 31 декември 1959 г. свободно да изберат дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ), или изцяло само в Държавното обществено осигуряване.

От думите на Стоянова стана ясно, че тези, които за първи път започват работа, ще имат едногодишен срок, в който да изберат частен фонд. Ако не го изберат, автоматично вноските им за пенсии ще отиват в НОИ.

„Над 50% от осигуряващите се в частен пенсионен фонд не са го избрали, а са насочени по служебен път. Сега е същото, само че този път служебното разпределение ще бъде за НОИ, ако няма активна заявка на осигуряващия се“, обясни тя.

Запитана дали само веднъж в живота си човек може да направи такъв избор, тя отговори: „По колко пъти? Вие мислите ли, че може напред – назад да се върви постоянно всяка година и да се връща или да отива човек в частен пенсионен фонд или в НОИ. Трябва да е ясно кой към коя система иска да бъде пенсиониран“.

Тя изрази лично мнение, като посочи: „Нямам конфликт на интереси, тъй като съм (родена) преди 1959 г. и не внасям 5% в частен пенсионен фонд. Не може държавата да задължава – защото става въпрос за задължително допълнително осигуряване в частен пенсионен фонд“, допълни тя по повод сегашното състояние на системата.

Според нея повечето млади хора не знаят в кой частен фонд отиват вноските им, нито колко са се събрали по тяхната партида, или колко са вноските им и каква допълнителна втора пенсия ще вземат. „Знаете ли, че когато дойде време да се пенсионирате, вашата пенсия, която ще получавате от НОИ, ще бъде намалена с коефициент на съотношението между вноските и този частен пенсионен фонд? Надявам се, че след това решение всеки човек ще направи информиран избор“, допълни тя.

Към момента не можело да се правят разчети колко средства ще се пренасочат към НОИ, защото още не била ясна волята на хората. Може изобщо да няма интерес към връщане в солидарната система на НОИ, защото това са две различни системи. В частния фонд парите се събират по партида, а при солидарния модел – с вноските си плащаме пенсиите на настоящите пенсионери, допълни Стоянова.

Хората, които в момента работят и се осигуряват, имат време до пенсионирането си да направят избор. Този избор може да бъде направен догодина, или преди излизането в пенсия, разясни депутатът. Тя очаква този избор да бъде направен, след като хората преценят кой вариант е по-изгоден в тях.

За промяната ГЕРБ са потърсили подкрепа от партиите, подкрепящи правителството. Мисля, че имаме съгласие, каза Менда Стоянова.

Тя изчисли, че от 8-те млрд. лв., натрупани в пенсионните дружества, 20 на сто са в кеш и са по думите й „абсолютно ликвидни“. Същото важало и за парите, инвестирани в колективни инвестиционни схеми.

„Воплите, че ще има срив в капиталовия пазар, не отговарят на истината, а и размерът на нашия капиталов пазар не е кой знае какъв“, каза тя.

Социалистката Корнелия Нинова разкритикува предложението на управляващите заради рисковете, които създава. Запитана как може да бъде преодолян дефицитът в НОИ, тя каза, че може да се увеличи максималният осигурителен праг на 3 000 лв.

Така в бюджета на НОИ ще влязат 130 млн. лв. допълнително. Другите варианти за намаляване на дефицита са повече работни места и по-голяма събираемост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 3 rate down comment 0
Аз
преди 9 години
Ама чакайте малко бе госпожо, преди време като ги направихте тези частни фондове, казахте, че там ще се събират допълнителни пари към пенсията ни от НОИ, за да не са толкова ниски пенсиите, сега какво стана? Ще намалите пенсиите ни в НОИ с толкова, колкото имаме в частните фондове. Ами тогава защо да ви плащам осигуровки, като моите пари внесени в НОИ никога няма да ги видя, ако въобще се пенсионирам с глупостта да увеличавате възрастта. Върнете ми парите внесени до тук и ми дайте право аз да избирам дали въобще да плащам нещо и да се възползвам от пенсия. Защото иначе вие така или иначе ще ми откраднете , без значение в НОИ или УПФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Като са такива демократи и десни, защо не дадат право на осигуряващите се да избират да се осигуряват за пенсия в "пенсионен банков депозит" или фонд, инвестиращ в злато (или директно в злато, съхранявано в трезор на банка или охранителна фирма)? Банката не ви взема 5% от вноските по депозита. При положение, че срокът е голям ще ви даде и прилична лихва, която може да надмине доходността на пенсионните фондове (предвид възможността за срив на фондовия пазар и обезценяване на дяловете в пенсионните фондове). Не ви събират и 1% такса "управление".Фондовете, инвестиращи в злато могат да се издържат с далеч по-малко от 1% годишно + 5% при внасяне. Ако сами си организирате съхраняването на златото (или се създаде държавен охранител на злато - държавата да ви го пази за да се направи икономия от мащаба) може да намалите разходите още. Дългосрочно не се очаква златото да поевтинее (добива от астероиди е поне 10-20 години напред в бъдещето и едва ли ще доведе до сериозно поевтиняване).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Обърнете внимание как уж имате възможност да избирате между две алтернативи, обаче и в двата случая "избирате" държавната пирамида...Интересно, ако приемат този закон дали пак ще трябва да плащаме пенсионния рекет с два банкови превода или ще бъде възможно (за тези избрали да внасят само в НОИ) да си внесат рекета за пенсия само с един превод (и да спестят от банкови такси).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
Дават ти две пирамиди - държавна и частна. И ти казват "избирай". Свободен си да избираш. Обаче само между две алтернативи - държавна пирамида плюс частна пирамида или само частна пирамида.Държавната пирамида плаща пенсиите на настоящите пенсионери с вноските на сегашните работещи. След време когато на един работещ се падат по трима-четирима пенсионери, двама държавни служителя и един полицай - какво правим?Частните пирамиди всяка година си дърпат такса за управление (независимо от резултата) върху общата сума около 1%. Има и такса от 5% при постъпване на всяка вноска.Отделно осигуреният плаща минимум 50 стотинки банкова такса за всеки банков превод (два вида пенсионен рекет + здравен рекет = 1,50 лв банкови такси; ако има данък или друга осигуровка - по още 50 стотинки банкова такса; някои банки дерат с по 1 лев и повече за банков превод).Скоро се очаква активите, в които инвестират пенсионните фондове да се сринат (следващия срив на фондовата борса наближава).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
"Воплите, че ще има срив в капиталовия пазар, не отговарят на истината, а и размерът на нашия капиталов пазар не е кой знае какъв, каза тя."ЗАРАДИ *** КАТО НЕЯ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Прочети пак дали иде реч само за това частни ли са фондовете или държавни. Написано ти е РАЗЛИЧНА СИСТЕМА!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 8
FINTA
преди 9 години
A какъв е смисъла тези фондове да не са държавни? Някой да се е възползвал от тях освен олигархията? Те не трябваше ли да почнат да плащат преди 4-5 години или се бъркам? Или милиардите трябва да се инвестират в проекти като Бриколаж.... Що някой не изнесе информация за доходността на инвестициите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 2
Императорът
преди 9 години
*** ***, знаич държавата не можела да задължи хората да се осигуряват там, където парите са си техни и са им пред очите, но може да ме задължава да наливам пари в бездънната каца НОИ, за да ти плащам пенсията на тебе ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 2
LuckyYou
преди 9 години
Ще се молите за Орешарски да си довърши мандата, ама късно е вече! Това което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи! ЧЕСТИТ ВИ ГРОБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Първото смислено нещо, което пишеш от много време :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още