IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството предлага безлихвен кредит за община Перник

Премиерът Борисов изиска строга финансова дисциплина от пернишкия кмет Иван Иванов

14:25 | 17.12.14 г. 1
Правителството предлага безлихвен кредит за община Перник

Правителството предлага безлихвен кредит за община Перник срещу обещанието за строга финансова дисциплина, става ясно от публикувана стенограма от заседанието на кабинета днес.

В Министерския съвет присъства и кметът на Перник – Иван Иванов, който уведомява министрите, че задълженията на общината са в размер на 16,4 млн. лева (без лихвите), има извадени изпълнителни листове за част от задълженията, а приходната част е малка. Запорирани са над 6 млн. лева средства на общината. 

„С две думи, никак не е добро положението, основно с почистващите фирми, които са сметосъбиране и сметоизвозване“, обяснява Иванов.

По негови данни задълженията към старата фирма, която е почиствала града, са в размер на 3,5 млн. лева, а и към новата вече има натрупани 1,2 млн. лева задължения. По тази причина и от вчера градът не се почиства.

„Не можем да оставим градът да затъне в боклук и да гледаме отстрани как се развива една криза“, категоричен е премиерът, но уточнява, че няма да бъдат отпускани безвъзмездни средства за града от държавния бюджет.

За сметка на това обаче може да бъде отпуснат безлихвен кредит за общината, а в замяна на това в Перник вече ще бъде спазвана строга финансова дисциплина. Премиерът нарежда на финансовия министър Владислав Горанов да потърси заедно с кмета на Перник варианти за държавната подкрепа за града. 

„Оправете си дефицитите, разплатете се и оттук нататък колкото събирате – толкова ще харчите“, препоръчва Борисов на пернишкия кмет.

„Ако искате, Дянков мога да го поканя от руския университет да дойде да ви каже как се прави, защото той в тази сфера е ненадминат“, обяснява в заключение премиерът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
:) И аз обещавам строга дисциплина. Може ли и на мен безлихвен?:DНема "Стомана" нема данъци, нема работа, нема приходи. Освен да дигне данъко ба Гоуфо, що да праи Ванче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още