IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ преизбра Нели Кордовска като заместник-председател на ФГВБ

Нейният нов 4-годишен мандат ще започне да тече от 4 февруари 2015 г.

11:56 | 16.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ преизбра Нели Кордовска като заместник-председател на ФГВБ

Управителният съвет на Българска народна банка (БНБ) преизбра Нели Кордовска за заместник-председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), съобщиха от централната банка в четвъртък.

Нейният нов 4-годишен мандат ще започне да тече от 4 февруари 2015 г. Към момента Нели Кордовска е главен директор на управление „Банков надзор” на БНБ. Тя ръководи банковия надзор, след като предишният подуправител Цветан Гунев бе отстранен.

Тя ще отговаря за регулациите, докато гуверньорът на централната банка Иван Искров не номинира нов подуправител, който след това трябва да бъде избран от Народното събрание.

От своя страна Цветан Гунев беше избран за подуправител на БНБ през юни 2013 г. През юни миналата година той бе обвинен в престъпление по служба, след което се стигна до поставянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) под специален надзор. Според прокуратурата той не е упражнил контрол върху дейността на банката.

В началото на декември Софийският градски съд отстрани подуправителя на БНБ Цветан Гунев. СГС вече отказа веднъж да отстрани от длъжност Гунев през септември с аргумента, че по делото няма никакви данни, че има опасност той да повлияе на свидетели. В четвъртък пък правната комисия в Народното събрание гласува за освобождаването му.

Към момента Кордовска отговаря за банковия надзор, но след избора на нов подуправител, той ще трябва да довърши 6-годишния мандат на Гунев. Той изтича през юни 2019 г.

По отношение състава на УС на ФГВБ, в момента той се ръководи от Радослав Миленков. Заместник-председател е Нели Кордовска, Бисер Манолов, е представителят от квотата на Асоциацията на банките в България, а другите двама членове са Борислав Стратев и Светла Костова. Според Закона за гарантиране на влоговете в банките членовете на УС могат да бъдат преизбирани без ограничение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Матю Стокс
преди 9 години
И досега не стана ясно на какво основание тази госпожа "ръководи банковия надзор"? Тя продължава да нарушава закона, подписвайки се "за подуправител", без да има право на това. Банковият надзор се ръководи от подуправител - лице, избрано от парламента и в негово отсъствие Банков надзор може да се ръководи само от друг член на УС на БНБ, а не от някакъв чиновник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още