IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радан Кънев: Ще искам оставката на Стоян Мавродиев

ДСБ настоява и за спешна и радикална реформа в съдебната система

20:52 | 17.01.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Радан Кънев: Ще искам оставката на Стоян Мавродиев

Радан Кънев е категоричен, че ще настоява за отстраняването на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев от поста му.

В предаването „Полиграф“ на телевизия Bulgaria on Air лидерът на ДСБ коментира, че ако КФН е била на мястото си, е нямало да се стигне до кризата с КТБ, както и до настоящите трусове около пенсионната реформа.

„Ако зад всички дискусии не станат истинските реформи и ако в един момент „бухалките“ не усетят закона, тези разговори нямат смисъл“, заяви политикът.

„КФН е изключително важна институция. Ако тя бе работеща, в България нямаше да има фалит на банка. Ако бе работеща, нямаше да има смут в пенсионните фондове. Именно липсата на достоверна информация, липсата на доверие в държавните институции, в контролните органи, в целия капацитет на държавата да си изпълнява контролните функции, създава определено напрежение. И ние си казваме – това е поредният държавен орган, който не работи“, казва Кънев.

Кънев припомни, че два от заместник-председателските постове в КФН са овакантени. „Аз призовавам да помислим за пълна промяна на състава на ръководството на комисията“, каза той, като по този начин потвърди, че ще настоява за смяната на Мавродиев.

„Нашата роля в управлението винаги е била корективната роля. Това е ясно за всички – ние бяхме открити и последователни и за участието ни в управлението и за ролята ни в него“, поясни лидерът на ДСБ.

Кънев настоява и за спешна и радикална реформа в съдебната система и поясни, че пречка за осъществяване на замислените реформи не само в този сектор е ДПС. „Сигурен съм, че стратегията за реформите ще мине с гласовете на управляващите“. По думите му острие на атаката срещу реформата ще бъде ДПС и „малкото ДПС“ - „България без цензура“. 

Кънев е категоричен, че ролята на „Реформаторския блок“ като коректив е да убеди ГЕРБ, че реформата в съдебната система е наложителна. По думите му поправките в Закона за съдебната власт може да са факт до няколко седмици. 

Лидерът на ДСБ е категоричен, че ДПС продължава да преяжда с власт и да превзема държавата отвътре, като даде пример с Висшия съдебен съвет. 

По отношение на Кодекса за социалното осигуряване Кънев заяви, че повечето грапавини са изгладени. „Не беше нужно да бъде разклатена пенсионната система. Но важното е да има сигурност“. Политикът поясни, че за Реформаторите трябва да е сигурно, че ще бъде запазен елементът за личното спестяване. Това е абсолютно необходимо, категоричен е Кънев. 

Според него единственият, който в момента има ресурса и силата да поиска предсрочни избори, е премиерът Бойко Борисов.

Припомняме, че още преди няколко дни чрез профила си в социалната мрежа Facebook Кънев   заяви, че има всички основания за искане на оставката на ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН).

Още през септември от Реформаторския блок поискаха главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев и шефът на КФН да се оттеглят от разследването за КТБ. Според лидера на ДСБ Радан Кънев те са сред главните причинители на кризата, предаде тогава Dnes.bg.

Още видеоматериали гледайте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
samut
преди 9 години
На мен ми звучи като някъв "Рамадан"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
alexx
преди 9 години
Мавродиев е типичния гербер с уклон към парите на ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 20
eboyanov
преди 9 години
Мавродиев му е проблема на тоя. ЗАщо? защото реши да глоби Прокопиевските медии, аууууууууууууууу тцттцтцтц! Оставката на Искров и Цацаров кога? или май въпроса КОЙ важи за всички партии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 0
Pivoley
преди 9 години
А на Искров оставката кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още