IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радан Кънев: Ще предложим цялостна стратегия за еволюция на пенсионния модел

Трябва ни разумен модел с 30-годишна перспектива, който да гарантира по-добри пенсии, каза той

10:53 | 06.01.15 г. 24
Радан Кънев: Ще предложим цялостна стратегия за еволюция на пенсионния модел

Поели сме ангажимент до края на март да предложим цялостна стратегия за еволюция на пенсионния модел, така че да се реши проблемът с дефицита в Националния осигурителен институт днес и да се намери решение за поколения напред. Това каза съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев пред bTV.

Кънев не пожела да влезе в детайлите на отделни предложения, които РБ ще предложи по време на предстоящите дискусии на четиристранно ниво, но посочи, че са необходими много анализи, компромиси и експертни оценки, както и оценка на въздействието на реформата за различни периоди.

По думите му всякакви изолирани мерки като предложената в последните дни на 2014 година възможност за избор за прехвърляне на частните партиди към НОИ не могат да бъдат определяни като реформа.

Той заяви, че е възможно да има лични партиди в НОИ, но уточни, че по-важният въпрос е възможно ли е да се постигне съгласие между експерти, политици, общественици, работодатели и синдикати, за да се предложи един разумен модел с 30-годишна перспектива, който да гарантира по-добри пенсии и повече сигурност за днешните пенсионери и за тези след 30 години. Кънев изрази надежда, че това е възможно, но не става с едностранен натиск.

"Сигурно е, че през 2015 година трябва да бъдат започнати някои важни промени, защото ако не бъдат стартирани още в първата година от управлението, после това трудно може да стане", каза той.

Спорните поправки в пенсионното осигуряване бяха приети изненадващо след среща на правителството и синдикатите в неделен следобед, две седмици преди Коледа. Беше дадена възможност за свобода на избор на пенсионен фонд за родените след 1959 година и за навлизащите на пазара на труда от 2015 година, като се предвижда изборът да става еднократно.

В дните преди празниците беше договорено въпросните текстове от закона за ДОО да влязат в сила през следващите три месеца. Това стана след като от Реформаторския блок остро възразиха срещу предложението. Бе постигнато съгласие поправката да остане „на изчакване”, докато се премисли, редактира и постигне съгласие.

Всичко по темата за пенсионната реформа четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 4 rate down comment 3
masterblaster
преди 9 години
ГЕРБ: Българите трябва да внасят в хазната, а не да получават от нея33 млрд. лв. са малка част от икономиката, счита председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова- Разбира се, българина трябва да има само 1 избор- НОИ, да внася поне 60 години и да се пенсионира на 100 :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
masterblaster
преди 9 години
Защо трябва прибързано да се правят такива важни реформи като на пенсионната система??? Тя засяга милиони работещи и трябва д бъде обмислена добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 1
KostadinovK
преди 9 години
Не съм се и съмнявал, че идеите ми са непопулярни. С популярните идеи стигнахме до това положение и понеже сме най-умната нация от индивидуалисти - логично първи ще изчезнем от карта на Европа и ще се претопим в другите нации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 9 години
Едно да искаш, друго е да можеш , трето и четвърто е да го направиш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ти си готов за министър! Как не са се сетили до сега :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 13
KostadinovK
преди 9 години
Как функционира пенсионната система - пенсиите зависят от работещите. Малко и ниско заплатени работещи - малки пенсии.За да се направи реформа -трябва да се наблегне на увеличение на раждаемостта и образованието.- На първо място -повишаване качеството на образованието- Семейно подоходно облагане- Детски за всички деца до третото вкл. (за досега родените остава по старому)- пенсията да зависи от броя на децата които работят или учат- пенсионната вноска да се увеличи с 2% за всички като се направи отстъпка от нея в зависимост от броя на децата -учащи или работещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 9 години
Не се хващай за това "земеделец" . Просто дадох пример какво беше направил ТЖ . Ако някой си спомня пенсиите тогава изобщо не бяха големи - обаче кой каквото можеше да произведе по селата : тютюн , яйца , *** , мляко и т.н. 100 % се изкупуваше и доста хора с мнооооого бачкане направиха не малко пари . Наричаш го помощи - ок . няма лошо щом ти харесва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 9
data
преди 9 години
:) Има доста неща който не разбираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 1
крас
преди 9 години
СЕГАШНОТО НЕ Е МОДЕЛ , А СРЕДСТВО ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ПАРИТЕ НА НОИ!Не се ли смущаваш от липсата на ИНДИВИДУАЛНА партида в която да са отразени събраните от теб средства?! Не те ли притеснява факта, че чрез БЮДЖЕТА плащаш и вноските на стотици хиляди държавни хрантутници от заплатите на които не се внася и лев в НОИ?! Или и ти си от тези хрантутници?!Не те ли смущава че парите на НОИ се ползват за СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ, че с тях се плаща на размножаващи се като *** мургавелковци , които са огромната част от трудоустроените пенсионери?!Как смяташ, колко дълго ще издържи тази "система" която има натрупани средства само за още една година и която няма изобщо приходи?!ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ ИЗОБЩО НЕ СМЯТАШ! Това го правят и политиците!Скоро този филм ще свърши и това перпетомобиле ще спре!Ще разберете тогава какво е народен гняв!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Спирам че спора е суожен и не е по темата ама..1) Значи под "предприемач" разбираш дребен земеделец. Извини ме обаче.... 2) Ако държавата се ангажира с изкупуването, а ти имам предприемача, това си е жива помощ. Залудо работи, залудо не стой3) Дребния земеделец е МНОГО по-неефективен от едрия. Подобни насърчавания водят до неефективност, което както и да го гледаш не е добре.Виж, едно облекчаване на регулациите, за да могат предприемачите лесно да наемат и освобождават пенсионери би било добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още